IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 юли

07:38 | 07.07.16 г.
Преглед на печата за 7 юли

Хасковска компания първа опита свободната търговия с газ
В. Капитал Daily

Първата виртуална сделка с природен газ вече е факт. Гръцкото дружество M&M Gas е продало малко над хиляда кубически метра газ на търговеца Vitol, който ги е доставил на българската "Химмаш". Количествата са микроскопични, но са успешен тест за това, че подобен род търговия е възможен. "Може да се каже, че сме първото пиле на свободната търговия с газ", пошегува се Йордан Христов, изпълнителен директор и основен собственик на хасковската компания.

Връщаме 30 000 студенти от чужбина
В. Стандарт

30 000 български студенти в чужбина да се върнат да работят в родината. Това предвижда стратегията "Визия 2020" на правителството, която има за цел България да догони европейските икономики. В момента повечето наши младежи предпочитат след дипломирането да останат зад граница. Основният мотив за това е по-високото заплащане.

Данъчни проверяват счетоводните фирми
В. Стандарт

Данъчните започват масирани проверки и ревизии на счетоводни фирми. Причината за акцията е анализ на Националната агенция за приходи, който показва повишен риск от неспазване на данъчното и осигурителното законодателство от компаниите в счетоводния бранш. Загубите за хазната от бранша се оценяват на близо 100 млн. лв. годишно, научи "Стандарт". Ще бъдат проверени фирми и еднолични търговци, които извършват счетоводни услуги и съставят финансови отчети на предприятията.

Втора комисия в НС отхвърли новия закон за концесиите
В. Сега

Срещу законопроекта за концесиите се обединиха всички политически и парламентарно представени партии, без ГЕРБ. Това заяви вчера шефът на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, след като на заседание на комисията депутатите отхвърлиха проекта преди първо четене. "Фактът, че вече втора комисия не утвърждава законопроекта за концесиите, означава сериозен дебат в пленарна зала", коментира Кънев, цитиран от БГНЕС.

Магистратите не смятат, че най-добрите от тях се издигат
В. Сега
"Механизмите за кариерно израстване в рамките на съдебната система са силно компрометирани. Над 70 на сто от интервюираните магистрати смятат, че в йерархията на съдебната система не израстват хората с най-добри професионални и морални качества". Това е един от основните изводи от социологическото изследване "Нагласи на магистратите за реформи в съдебната система в България", поръчано от фондация "Български институт за правни инициативи". Проучването е направено в периода май - юни 2016 г. и обхваща повече от 600 магистрати от цялата страна, които са дали своите отговори на въпроси, свързани с реформите в българския съд и прокуратура.

„Умните“ светофари задръстиха София
В. Труд

Вместо да облекчат натоварения трафик в столицата, „умните светофари“, които Столичната община монтира преди по-малко от година, задръстиха още повече главни кръстовища в София. Причината на места да има затруднение в движението е, че единната система за управление на трафика все още не функционира на пълни обороти, защото не всички трасета са модернизирани с този тип светофари, обясни пред „Труд“ изпълнителният директор на Центъра за управление на трафика Димитър Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още