IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 юли

07:36 | 04.07.16 г.
Преглед на печата за 4 юли

Сашо Дончев вече контролира "Овергаз мрежи" без "Газпром"
в. Капитал Daily

Сашо Дончев е взел контрола над най-голямата частна газоразпределителна мрежа в България. До пролетта на тази година "Овергаз инк", в което равни дялове имаха руската "Газпром" и българският инвеститор, държеше 99.6% от акциите на "Овергаз мрежи", която е собственик на цялата газоразпределителна система. След увеличение на капитала с близо 200 млн. лв. обаче контролът над дружеството се премества към Дончев.

Така раздялата между "Овергаз инк" и "Газпром", за която "Капитал" съобщи в края на миналата година, започва да се случва. Първият ясен сигнал за промяна пък беше спирането на доставките от страната на "Газпром" към българското дружество от началото на 2016 г. По предварителен план откупуването на дела на руснаците трябваше да е факт до средата на тази година.

Вестник "Новинар" спира да излиза
в. Капитал Daily

В редакцията на в. "Новинар" е получено съобщение до екипа, че издаването на всекидневника се прекратява, съобщи "Дневник" по информация на журналисти във вестника. Рекламният отдел на вестника е разпратил същото съобщение до партньорски агенции. Гергана Данова - управител на дружеството "А. Е. бест съксес сървисис България", което издава вестника, е отказала коментар.

Засега електронното издание на "Новинар" продължава работа, но на него няма съобщение за спирането на печатния вариант. По неофициална информация на част от репортерите е съобщено, че ще им бъдат търсени места във вестниците "Монитор", "Телеграф" или "Меридиан Мач".

Референдум за излизане от ЕС у нас не може да се свика
в. Сега

Референдум в България за излизане от Европейския съюз, подобен на британския, не може да се свика, защото противоречи на закона за прякото участие на гражданите във властта. Около това становище се обединиха политици юристи, анкетирани от "Сега". Самият закон е недвусмислен, в него е записано: "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация". Членството ни в ЕС е след международен договор, т.е. няма как постфактум да се проведе допитване.

"Текстът важи за ЕС, НАТО, разбира се, и други международни договори", заяви Пламен Ранчев, депутат от БСП в мандата на тройната коалиция, когато законът бе приет. "Ние сме страна по Лисабонския договор, той е ратифициран. Няма как да има такъв референдум", коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Подобно мнение изрази и конституционалистът Георги Близнашки. Според него темата е деликатна, но е правилно схващането, че законът за прякото участие не позволява подобен референдум. "Като цяло в Западна Европа такива референдуми са консултативни, у нас са императивни", коментира Близнашки. И други запитани от "Сега" юристи заявиха, че допитване за излизане от ЕС би противоречало на закона.

"Химко" ще се превръща в хайтек зона
в. Сега

Високотехнологични компании може да се настанят на мястото на остарелите мощности на врачанския завод "Химко". Това е само една от идеите за развитието на бившето торово предприятие, казва Иван Жиров, единият от новите собственици на завода, цитиран от Медиапул. Вариант е и на територията на завода да бъде изграден индустриален или логистичен парк. В същото време чужди компании за производство на автомобилни части и на врати за самолети вече били проявили интерес да отворят свои бази във Враца.

"Софийска вода" настоява за ново поскъпване
в. Сега

Ново поскъпване на водата е заложила "Софийска вода" в петгодишния си бизнес план, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2017 година, показа справка на в. "Сега". Според разчетите от Нова година в София цената на водата трябва да бъде увеличена с 0.19 лв. за кубик с ДДС и да достигне 2.01 лв. при 1.82 лв. в момента. Поскъпване е предвидено и за всяка от следващите пет години - до 2021 година, когато цената на водата в столицата би трябвало да достигне 2.63 лв. за кубик с ДДС.

Ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри сметките на концесионера, това ще бъде поредното поскъпване в рамките на няколко месеца. От 1 май цената на водата в столицата бе увеличена с 3.4%, или с 0.06 лв. за кубик с ДДС, въпреки първоначалните искания на "Софийска вода" за шоков ръст от 21%.

По-често купуваме екзотични валути
в. Стандарт

Българските туристи все по-често търсят редки и екзотични валути. През лятото и в началото на есента се очаква да има повишен интерес към рупиите, рандовете и дирхамите. Тази тенденция е продиктувана от факта, чe родните летуващи все по-често се насочват към екзотични дестинации като Мавриций, Бали и вече традиционно към Дубай. В посочените страни левът, меко казано, не е разпространена валута и всеки наш турист ще срещне сериозни трудности с евентуална обмяна. Затова най-сигурно е чуждестранната валута да се купи още в България. Опитни туристи съветват пътуващите да си направят валутна таблица. На нея може да си напишат няколко суми в местна валута колко правят в левове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още