IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 юни

08:37 | 25.06.16 г.
Преглед на печата за 25 юни

Местната власт масово събира незаконни такси
в. Сега

Местната власт в България масово налага незаконни такси, с които товари неоснователно граждани и фирми. За втори път в рамките на два месеца проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) е установила масово нарушение в много общини. ВАП е поискала да бъдат обявени за нищожни общо 17 общински разпоредби, по силата на които са се събирали подобни такси, съобщиха от държавното обвинение. Става дума за такси при промяна на предназначението на земеделските земи. Оказва се, че в общините Хасково, Силистра, Сливен, Созопол, Несебър, Кубрат, Момчилград, Стамболийски, Родопи, Велинград, Трън, Лозница, Гълъбово, Баните, Завет, Марица, Попово се налага такса "предварително съгласие". Според прокуратурата това е незаконно, защото въпросното съгласие е само етап от процедурата по промяна на предназначението на земята. А това означава, че в рамките на една процедура и граждани, и фирми или организации плащат два пъти.

Близо 200 градове и села са във "воден стрес"
в. Сега

196 населени места в България - градове и села - са във "воден стрес". Те имат проблеми с недостиг на вода и влошаване на качеството при засушаване през летните месеци. Това съобщи вчера регионалният министър Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Иван Иванов.

Павлова уточни, че в зависимост от дъждовете и температурите броят на страдащите от безводие селища и общини се променя, но министерството събира ежедневно информация от ВиК дружествата в цялата страна и я обобщава всеки месец. Според нея водната реформа, която върви в момента, заедно с прехвърлянето на активи от дружествата към ВиК асоциациите, също била фактор при отчитането на информацията. "Има общински ВиК дружества, които не считат за нужно да информират държавата в лицето на министерството и не подават исканите данни", възмути се Лиляна Павлова.

Газ от Русия за хъб "Балкан"
в. Стандарт

Разглеждаме руския природен газ като един от потенциалните източници за бъдещия газоразпределителен център "Балкан". Това е подчертал министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на проведен телефонен разговор с колегата си от Русия Александър Новак. Петкова информирала министър Новак за продължаващите разговори в работната група между България и ЕК за изграждането на газовия хъб край Варна. Тя е посочила, че сега се идентифицират възможните маршрути и трасета и потенциалните източници на газ за захранване на хъба, един от които е именно руският газ.

"Асарел-Медет" вложи над 60 млн. лв. в оборудване
в. Стандарт

Над 60 млн. лв. инвестира "Асарел-Медет" АД в нови производствени и социални проекти, съобщиха от дружеството. В неделя министърът на енергетиката Теменужка Петкова лично ще открие новото супермодерно оборудване на компанията.

Първо министър Петкова ще открие в рудник "Асарел" циклично-поточна технологична линия за руда. Тя включва гумено-лентов конвейерен транспортьор с капацитет 3000 т/час, един електрически багер Komatsu с обем на кофата от 15 куб. м, два булдозера Caterpillar с гребла от 8,7 куб. м и четири 130-тонни автосамосвала "БелАз".

15 на сто ръст на туристите в Банско
в. Новинар

15 процента ръст на туристите в Банско отчитат местните бизнесмени. Консултативният съвет по туризъм към общината съобщи данните на редовното си заседание, на което бяха анализирани статистиките от изминалия зимен сезон. Ръстът в реализираните нощувки е от близо 15 на сто и идва не само в резултат от рекламата на курорта, но и вследствие на мащабните съвместни проверки на туристическите обекти през целия сезон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още