IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 юни

07:46 | 23.06.16 г.
Преглед на печата за 23 юни

Кредитен милионер иска "Химко"
В. Капитал Daily

След Делян Пеевски друг бизнесмен със спорна репутация може да стане собственик на активите на фалиралия врачански торов завод "Химко" срещу почти 12 млн. лв. Една оферта е била подадена до крайния срок 20 юни и кандидатът е внесъл депозит от 1 млн. лв., потвърди синдикът на дружеството, но отказа да съобщи името на купувача. По информация на местния сайт "Зов нюз" и регионалния кореспондент на "24 часа" това е пазарджишкият бизнесмен и кредитен милионер Георги Пиримов. Според "Зов нюз" по време на огледите Пиримов е бил придружаван от последния директор на "Химко" преди фалита – Валентин Димитров. Историята на двамата се пресича в няколко бизнес начинания в миналото, през фалиралата Частна земеделска и инвестиционна банка (ЧЗИБ) до затворения завод "Стоманени тръби".

Общините настъпиха първата мина в училищния закон
В. Сега

Много общини не искат да приемат земеделските гимназии под шапката си, поради което има голяма опасност те да бъдат закрити. За това алармира депутатът от БСП Светла Бъчварова при обсъждането на първо четене в просветна комисия на закона за професионалното обучение. По нейни данни само 12 общински съвета са готови да приемат професионалните гимназии по селско стопанство, които се намират на тяхна територия, от общо 74 подобни училища у нас.

Дълговете на столичния транспорт намаляват
В. Сега

Задълженията на общинските транспортни дружества в София са се стопили наполовина през 2015 г. Това сочат резултатите от отчета на общинските дружества за м.г. В транспорта задълженията са паднали от 98 446 000 лв. през 2014 г. на 48 679 000 лв. Председателят на постоянната комисия по икономика и собственост на Столичния общински съвет Николай Стойнев съобщи, че година по-рано "Столичен електротранспорт" е дължал 55 079 000 лв., докато през 2015 г. задълженията му са вече 27 391 000 лв. В "Столичен автотранспорт" задълженията за 2014 г. са били 27 725 000 лв., а в края на изминалата - 12 712 000 лв. "Метрополитен" ЕАД също е намалило наполовина задълженията си - през 2014 г. те са били 15 642 000 лв., а в края на м.г. - 8 576 000 лв. ЦГМ е имал задължения 141 млн. лв. за 2014 г., а за 2015 - 128 млн.

Българи на Острова отлагат ваканции
В. Стандарт

Родни гурбетчии отменят полети към родината заради Брекзит. Днес поданиците на кралица Елизабет II трябва да гласуват дали да останат в Евросъюза. Много българи са притеснени, че ако британците кажат "не"на ЕС, мигрантите няма да бъдат допуснати да се върнат на Острова. "Наши сънародници отменят резервации за планирани отпуски в България. Страх ги е, че след евентуален Брекзит ще им бъде отказано да се върнат на работа", обясни пред "Стандарт" българка от туристическа агенция в Лондон.

Производството на мебели скочи с 10%

В. Стандарт

Производството на мебели в България създава 2,5% от добавената стойност в индустрията. От началото на 2016 г. mроизводството на мебели бележи ръст средно с около 10% спрямо 2015 г., заявиха за "Стандарт" от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Съживяването на производството в сектора се отразява върху динамиката на износа на мебели, който е с тенденция на нарастване - средно с около 3,5% на годишна база.

Търсят обучени берачи на гъби
В. Новинар

Остра нужда от обучени берачи на гъби има в страната. За това съобщиха от Асоциацията на преработвателите. Поради тази причина се налага да се продава в пъти по-малко продукция, въпреки че България е един от основните износители в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още