IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 юни

07:53 | 22.06.16 г.
Преглед на печата за 22 юни

"Енерго-про" взе голям и евтин заем
в. Капитал Daily

Четири години след като чешката "Енерго-про" купи електроразпределителното дружество в Североизточна България от германската Е.ОN, компанията е договорила нов заем, с който да покрие оставащата част от платената цена по сделката. През юни "Енерго-про Варна", която е шапката на мрежовото и електроснабдителното дружество, е получила кредит от 114 млн. лв. от Банка ДСК. Любопитното в случая е, че сумата е сред най-големите корпоративни заеми, теглени от местни дружества от български банки. Вторият интересен момент е, че явно заради спада на лихвените нива краткосрочният кредит е с много изгодни условия.

От варненската компания коментираха лаконично, че "усвоените средства са предназначени за оперативни цели", но според близки до сделката източници става въпрос за рефинансиране на стари кредити.

Финансовото разузнаване взе на мушка IT сектора
в. Сега

Най-бързо развиващият се сектор в България - на информационните технологии, е попаднал в полезрението на финансовото разузнаване през 2015 г. Причината е, че секторът е станал примамлив за пране на пари, тъй като трудно се определя реалната пазарна стойност на предлаганите от компаниите услуги. За миналата година в ДАНС е постъпила информация за съмнителни операции на стойност повече от 2 млрд. евро. Това става ясно от доклада на разузнаването, което е част от ДАНС.

IT секторът е намесен в обяснението как действат най-често срещаните измамни схеми през 2015 г. - social engineering frauds. Става въпрос за измами, които са свързани с кражба на персонална информация, използвана за незаконно отнемане на средства. Това обикновено ставало в чужбина, където данните се крадат чрез заразяване с вируси или фалшиви електронни съобщения. Откраднатите пари се превеждали по сметката на фирма в България. След получаване на сумата те се теглели на каса и се раздробявали на малки суми по сметките на други компании. Според информация, предоставена от Европол, впоследствие сумите тръгвали към Китай или Хонконг.

Депутатът Делян Пеевски официално забогатя
в. Сега

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е получил внушителните 1 100 000 лв. само от дивиденти м.г. За пръв път Пеевски декларира, че притежава дял в "Булгартабак". През м.г. е сложил на влог 18 000 евро, 17 252 долара и 71 294 лв., като източник на средствата са посочени заплати, дарения и дивиденти. Разполага и с налични 30 000 лв. А общата сума в декларацията му го поставя в челото на класацията по богатство в парламента. През 2013 г. неуспелият шеф на ДАНС притежаваше само скромен влог от 17 056 лв.

Бюрокрация проваля схемата "паспорт срещу инвестиция"
в. Сега

Прословутата българска бюрокрация е в състояние да провали и най-добрата насърчителна мярка и вчера се появи поредно доказателство за това. Според доклад на базираната в Лондон организация Glоbаl Invеѕtоr Immіgrаtіоn Соunсіl (GIIС) за 9 държави от ЕС, които дават възможност на чужденци да придобият право на постоянно пребиваване и на гражданство, ако направят инвестиция, нашата страна има забележително слаби резултати.

В групата влизат още Иcпaния, Пopтyгaлия, Maлтa, Унгapия, Гъpция, Kипъp, Лaтвия, Beликoбpитaния. През миналата година деветте са привлекли по схемата "паспорт срещу инвестиции" 6200 бизнесмени и 4.3 млрд. евро. Приносът на България в тази статистика е повече от скромен - едва 84 чужденци и вложени 43 млн. евро, показва проучването на GIIС. За сравнение през 2015 г. Унгария, която е близка по мащаби до нас, се е оказала атрактивна за 2900 инвеститори с общ портфейл от 870 млн. евро.

Стимулите за бизнеса - според региона
в. Стандарт

Стимули за бизнеса ще се прилагат според конкретните инвестиции и нужди за отделните региони. Промяната е предвидена в Закона за насърчаване на инвестициите. Това обяви икономическият министър Божидар Лукарски по време на дискусията "Да! На българските региони - Бургас", която е част от кампанията "Да! На българската икономика". Организирана е от вестник "Стандарт" в партньорство с КРИБ. За да се улесни бизнесът, от ведомството на Лукарски са подготвили проект за закон за индустриалните зони и логистичните паркове. Той се обсъжда от експерти. Инвеститорите - български и чужди, не ползват просто един терен в тези парцели, а комбинация от условия и инфраструктура за инвестиции. На едно място работят производители, доставчици и подизпълнители и така бизнесът се улеснява, обясни министър Лукарски.

Борисов най-беден, Захариева най-богата
в. Стандарт

Министър-председателят Бойко Борисов е най-бедният от членовете на кабинета. Той е декларирал едва 29 300 лв. спестявания от заплата за 2015 г. Това става ясно от имотната му декларация, публикувана рано сутринта вчера на сайта на Сметната палата. Хората на ръководни постове в държавата са далеч по-богати от Борисов, се разбира от подадените собственоръчно от тях декларации. Най-голямата богаташка обаче се оказа правосъдната министърка Екатерина Захариева. Покрай проектите си за промени в съдебната система и другите дейности за повишаването на доверието в Темида, Захариева е успяла да придобие доста апетитен имот в слънчева Гърция. Тя има и три апартамента, къща с двор в груб строеж в столицата и магазинче в Пазарджик. Всичко на обща стойност от половин милион лева. Захариева е собственик и на земеделска земя в Гърция на стойност 105 114 лв.

Откриха център за агроиновации край Долна Митрополия
в. Новинар

Около плевенския град Долна Митрополия бе открит център за агроиновации. Първото по рода си съоръжение у нас има амбициозни цели. Сред тях са създаване на проекти, които да помогнат за създаването на повече и по-добра храна.

„Устойчивото земеделие е ключът към това да успеем да осигурим храна за нарастващото световно население. Центърът за агроиновации, който откриваме, е част от наш глобален проект и инвестиция в бъдещето. Бихме искали заедно с фермерите и други партньори да подобрим знанията в областта на земеделието и да осигурим достъп до световна мрежа за обмен на добри практики“, заяви Габор Равицки, мениджър на "Кроп Сайънс" в България.

Бензинът удари 2 лева в София
в. Новинар

Цените на горивата вървят нагоре, като в София масовият бензин А95 вече се продава средно за 2 лева. Районът на столицата, който е най-големият пазар в България, е и най-скъп. Във Варна и Габрово например цените са осезаемо по-ниски.

"Разходка" из страната показва огромни разлики между различните вериги и различните градове. Във вчерашния ден най-ниската цена е била отчетена на бензиностанция в Смолян - 1.69 лева за литър А95, а на другия полюс са обекти в Доспат и в Белене с 2.05 лева за литър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още