IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 юни

07:42 | 21.06.16 г.
Преглед на печата за 21 юни

Евросубсидии ще покриват разходите на компании за листване на борсата
В. Капитал Daily

С европейски средства ще се подпомага листването на малки и средни предприятия на българската и чужди фондови борси. Идеята, която беше представена от председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев преди около месец, вече е факт. Тя е включена като елемент от схемата "Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП" на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" с общ бюджет 30 млн. евро, като 25% може да са за листване. По нея като разход за такива дейности ще се признават до 70 хил. лв., с които компаниите могат да платят на инвестиционен посредник, който да им изготви проспекта, да организира представянето им пред потенциални инвеститори и да покрият свързаните с листването такси.

Парламентът все пак ще разгледа лобисткия закон за адвокатурата
В. Сега

Противоречивите поправки в закона за адвокатурата, които прашасваха близо година и половина в парламента, все пак си пробиха път до правната комисия и влизат за първо четене утре. Измененията са дело на Висшия адвокатски съвет, но бяха внесени през януари 2015 г. от куп депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и ДПС - повечето адвокати. Измененията веднага бяха наречен лобистки от нотариуси, счетоводители, юрисконсулти, брокери на недвижими имоти и пр. и временно бяха замразени. Вчера Българската стопанска камара настоя проектът да бъде оттеглен.

Учителите останаха излъгани за увеличението на заплатите
В. Сега

Гафът с обещаното с половин уста 10% увеличение на учителските заплати става все по-голям. Премиерът Бойко Борисов вчера застана открито срещу просветния министър Меглена Кунева и отсече, че не е чувал за подобно намерение. Министерството на финансите също отрече да е поемало ангажимент за повишението. Както "Сега" писа, на неделния учителски събор Кунева съобщи пред 12 хиляди учители, че ведомството й и синдикатите ще се борят за 10% скок на учителските заплати от 1 януари 2017 г.

Вълната от туристи се отлага се отлага за юли
В. Стандарт

Голямата вълна от туристи, които очаквахме по морето още от юни, се отлага за юли. Прогнозираният от министерството на туризма ръст от 30-40% няма да се случи, категорични са хотелиери и ресторантьори от курортите ни. Близо месец след началото на сезона цифрите показват, че ако има увеличение на гостите, то ще е с не повече от 5-6%. При това в сравнение с един от най-лошите сезони през последното десетилетие - миналогодишния.

България е №1 по износ на билки
В. Стандарт

България е най-големият производител и износител на билки в Европа и заема шесто място в света. С това могат да се похвалят българските билкари дни преди своя професионален празник Еньовден, който всяка година се чества на 24 юни. От 250 вида билки, използвани в медицината, у нас се събират над 100 хил. т годишно и по-голямата част се изнасят. Около 50% от добиваните количества билки са от култивирани растения. Развитието на бранша е свързано с наличието на достатъчно квалифицирани берачи. В последните години обаче броят им намалява. Причината не е в изкупните цени, защото са добри, казва собственик на билкозаготвителен пункт в с. Варвара, община Септември.

Масови данъчни проверки по морето от 1 юли
В. Новинар

Националната агенция по приходите започва от 1 юли масови проверки в курортите по Северното Черноморие. Това съобщи шефът на Териториалната дирекция на НАП Милена Колева на среща с представители на туристическия бранш. Инспекциите ще бъдат съвместни с МВР, митницата, Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите. Основната цел е да се извади сивият сектор на светло, като се разкриват нарушителите и се събира достоверна информация от бизнеса къде се извършва нерегламентирана дейност, обясни зам.-директорът на НАП във Варна Ивелин Станчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още