IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 юни

07:59 | 20.06.16 г.
Преглед на печата за 20 юни

Пловдив със собствена програма за обучение на IT специалисти от Украйна

В. Сapital daily

Община Пловдив и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" обявиха съвместна международна програма за обучение на студенти по новата специалност "Софтуерно инженерство", по която ежегодно ще се обучават 50 студенти, 30 от които ще са бесарабски българи.

"Всяка година ще инвестираме по тази нова програма за развитие на IT индустрията в Пловдив по около 200 000 лева общински средства, с които поемаме таксата за обучение на студентите - 2400 лева на човек, разходите за общежитие, стипендия за успех. Освен това създаваме и фонд за устойчиво развитие съвместно с фирми от IT сектора от Пловдивска област с идеята чрез него да финансираме обучението на студентите след първи курс, а общината отново да инвестира средства в новопостъпващите студенти", каза кметът на Пловдив Иван Тотев.
Официалният документ, подписан от община Пловдив и Пловдивският университет, е меморандум за 4 години, а средствата по програмата за развитие на IT индустрията ще бъдат гласувани на следващата общинска сесия. 

Загубите на бизнеса са се удвоили за година

В. Сега

Само за година загубите в българската икономика са се увеличили с почти 100%. Това разкрива доклад на Националната агенция за приходите, който анализира декларираните от фирмите резултати и корпоративни данъци. Данните на НАП показват, че има двоен скок на отчетените загуби за финансовата 2014-а спрямо предната година. Сериозен принос за това има фалиралата КТБ. 

Декларациите, които са получени и обработени в НАП през 2015 г., показват, че загубите, отчетени от стопанския сектор, са се увеличили от 5.7 млрд. до 11.5 млрд. лева. Има фирми, които и в предишни кампании са показвали пред НАП "отрицателни печалби", а други са били на печалба в предни години. За радост успешните български фирми също са увеличили резултата. Спрямо година по-рано общо обявените от бизнеса печалби за 2014 г. са нараснали с 1.2 млрд. лв. до 16.5 млрд. лв.

Качеството на питейната вода пада въпреки повишените цени

В. Сега

Голяма част от питейната вода в България не е с нужното качество, защото ВиК дружествата не инвестират достатъчно, за да подобрят нейните показатели. Това показва последният сравнителен анализ на енергийния регулатор, посветен на ВиК сектора за периода 2009-2014 г. Документът е разработен от дирекция "ВиК услуги" и бе одобрен на фона на исканията на операторите за масово поскъпване на водата в отделните градове. За много от тях вече бяха определени нови, по-високи цени, но от началото на следващата година се очаква още едно поскъпване.

Ситуацията с качеството на водата към момента не се е променила съществено. По данни на "Активни потребители" в почти 50% от градовете българите пият вода, пълна с активен хлор, фекалии и нитрати. Докладът на КЕВР също отчита, че физико-химичните и радиологичните показатели на водата в последните години се влошават, пада и съответствието на микробиологичните показатели - двата основни критерия, по които се измерва качеството на питейната вода. Все пак добрата новина е, че съответствието остава над 90%.

НЗОК преполови бюджета си за лекарства още през април

В. Сега

За поредна година бюджетът на здравната каса върви към дефицит, а основните преразходи са в перата за болници и лекарства. Понастоящем парите за медикаментите за домашно лечение и онкопрепаратите в болничната помощ дори са станали първостепенният проблем за бюджета, споделя пред членовете на надзорния съвет на НЗОК председателят му Кирил Ананиев, става ясно от стенограма на заседанието.

"До този момент сме на 45% от изпълнението на плана за лекарствата", казва Ананиев, цитирайки данните за изпълнението на бюджета към края на април. Оказва се, че касата плаща месечно по 100 милиона за лекарствата за домашно лечение и 29 милиона в злокачествените заболявания. Бюджетът по първото перо за цялата година е 750 млн. лв., а за препаратите за рак - 210 млн. лв. От миналата година производителите на лекарства са длъжни да дават отстъпки на касата, но за 2016 г. са договорени 45 млн. лв., които няма да решат въпроса с дефицита.

Синдикати зоват за 10% ръст на доходите

В. Стандарт

За най-малко 10% ръст на доходите в публичния и частния сектор ще настоява КНСБ в преговорите с правителството и с работодателите при изготвянето на бюджета за следващата година. "Заплатите в бюджетните системи трябва да бъдат увеличени с 10-15%, а за някои сфери като социални работници и култура, ръстът трябва да бъде и 20%", заяви пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Според синдиката частният сектор също трябва да вдигне възнагражденията. "Едно увеличение между 10 и 12% е поносимо и това ще бъде нашата оферта за минималните осигурителни доходи за 2017 г.", посочи Димитров. Преговорите между синдикати и браншови съюзи за осигурителните прагове по икономически дейности и категория персонал започват да се водят през август. Те трябва да се договорят преди да се направи бюджетът на Държавното обществено осигуряване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още