IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две години след наводнението жителите на "Аспарухово" излязоха на протест

Хората се опасяват, че ако изграждането на охранителните канали не започне скоро, парите от фонд "Солидарност" на ЕС ще бъдат изгубени

14:20 | 18.06.16 г.
Две години след наводнението жителите на "Аспарухово" излязоха на протест

Повече от 100 жители на район "Аспарухово" във Варна се събраха на протест днес заради нерешените проблеми 2 години след наводнението в квартала, при което загинаха 13 души, предава БТА.

Недоволните се събраха на ул. "Моряшка" в квартала, която беше една от най-пострадалите при водното бедствие. С шествие те се отправиха към сградата на кметство “Аспарухово", като преди това отдадоха благодарност пред хилядите доброволци, които се включиха в почистването на района след бедствието пред паметника на доброволеца в квартала.

Протестът беше под надслов "Две години забравени". Пред сградата на общинската администрация организаторът на протеста Николай Иванов заяви, че две години по-късно нищо не се случва с дерета в квартала.

Той допълни, че протестиращите изискват от администрацията конкретни дати кога ще бъдат построени охранителните канали в квартала. Протестиращите се притесняват, че ако това не започне скоро, ще бъдат загубени отпуснатите за тази дейност от фонд "Солидарност" на ЕС средства.

Иванов заяви, че проблемът в квартала не се решава, а се задълбочава. 

Кметът на района Калина Белмезова, която излезе за среща с протестиращите, беше посрещната с викове "оставка". Тя обясни, че изграждането на охранителните канали се бави заради обжалване на процедурата във Върховния административен съд. Белмезова допълни, че когато излезе решението на съда може веднага да започне строителството им.

Утре в 13.00 часа жителите на квартала ще се съберат на спирка "Калин", където ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите при наводнението преди 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още