IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 юни

07:43 | 09.06.16 г.
Преглед на печата за 9 юни

Чужди служби се опитали да купят енергийни фирми и медии
В. Сега

Службите за сигурност са установили засилен интерес към България от чужди разузнавателни централи. Те са направили опит да придобият фирми, имащи отношение към енергийната сигурност, както и медии. Това е записано в годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2015 г., одобрен от правителството. "Констатирани са конкретни действия за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие, разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация", пише в документа. Традиционен обект на интерес на чуждите разведки били "процесите в политическата, икономическата, социалната, културната, религиозната и военната сфера". До този момент не е установено изтичане на секретни данни. Службите са засекли един опит за достъп до чужда секретна информация. Отнети са 30 разрешения за работата с тайни.

Изборът на комисари за КЗК отново върви към скандали
В. Сега

И вторият опит да бъде "актуализиран" 7-членният състав на Комисията за защита на конкуренцията може да се окаже опорочен от политически интриги и партийни договорки. В предпоследния възможен ден за номинации за председател, зам.-председатели и членове на КЗК, кандидатите се оказаха само 10 - при 12 в предишната процедура. И отново има само един кандидат за шефския пост.

КЗК светкавично разреши на "Хидрострой" да купи "Водстрой 98"
В. Капитал Daily

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката, с която третият по пазарен дял на строителния пазар - варненското "Хидрострой", купува лидера по оборот "Водстрой 98". Ръководеният от Петко Николов регулатор, който не е известен с бързите си действия, изглежда, в този случай не е видял никакви пречки, защото заявената на 27 май концентрация е одобрена на 8 юни. Това означава 12 дни, от които 8 работни. Подобна експедитивност досега КЗК е демонстрирала единствено по сделки, в които прозира интересът на депутата от ДПС Делян Пеевски, който в сектора се приема, че контролира "Водстрой 98".

"Екзакта": Фаворитът на ГЕРБ е сигурен президент
В. Стандарт

ГЕРБ няма алтернатива като политическа сила, а посоченият от партията кандидат със сигурност ще бъде избран за президент. Това сочат данните от национално представително изследване на Екзакта рисърч груп, проведено по метода на полустандартизираното интервю в периода 25 - 31 май 2016 г. Ако парламентарните избори са днес, ГЕРБ печели с 26,5%, БСП е втора с 15,4%. Реформаторите са трети с 5,6%, ДПС взима 5,4%, а Патриотичният фронт - 4,5%. На кантар за място в Народното събрание е АБВ (3,5%), докато "Атака" (1,5%) е твърдо зад борда.

Половината ни плажове нямат охрана
В. Новинар

Около половината плажове у нас са неохраняеми и няма кой да следи за безопасността на влезлите сред морските вълни посетители на бреговата ивица. От общо 209 плажа по родното Черноморие около 110 са местата за отдих за плажуващи, на които липсва спасител, обясни Антон Налбантов от дирекция "Водноспасителна служба" към Българския червен кръст. По думите на експерта става дума за плажове, които не се стопанисват от концесионери и наематели, а от най-голямата хуманитарна организация у нас по собствена инициатива са се заели с проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още