IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 юни

07:55 | 08.06.16 г.
Преглед на печата за 8 юни

Dundee започва 300 млн. лв. инвестиция в златото край Крумовград

В. Сapital daily

Почти 20 години след началото на проучванията за злато край Крумовград първият проект за изцяло нова мина в посткомунистическата история на България започва да се случва след три месеца. Канадската Dundee Precious Metals (DPM), която държи концесията през българско дружество, обяви новата си оценка на проекта и подробен график на предстоящите стъпки. От документа става ясно, че общата инвестиция в миннообогатителния комплекс ще бъде 178 млн. долара, или 300 млн. лв. Строителните работи ще започнат до края на септември, а първите количества златно-сребърен концентрат, какъвто ще е крайният продукт, ще излязат от обогатителната фабрика през втората половина на 2018 г.

Според предишната прогноза на компанията инвестицията трябваше да бъде около 164 млн. долара. Актуализираната оценка сега се базира на данните, получени след приключване на проектирането, и на последните цени на строителите и доставчиците на оборудване.

Европрокурорите си избрали половината от проверяваните дела

В. Сега

Три от общо шестте дела, които четирима прокурори от ЕС ще проверяват, са били избрани от тях, а останалите - посочени от българската прокуратура. Това съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева. Тя отказа да съобщи за кои дела става дума, но заяви, че евроекспертите, които трябва да дойдат у нас в края на месеца, щели да се срещат с когото поискат. Освен делата ще се проверяват самата структура на прокуратурата, както и нормативните актове, по които работи, обясни министърът. 

Сроковете за предварителните проверки ще са 2 месеца с възможност за още 1 месец, каза Захариева. От години прокуратурата е критикувана, че нарочно разтегля в годините тези проверки. Тази процедура нямало как да се премахне, защото това ще доведе до масови откази да се образуват разследвания или до множество образувани, за да се установяват факти, което сега се прави с предварителната проверка. 

България се интересува от девет португалски F-16 втора ръка

В. Сега

България е изискала информация от Португалия за модернизирането на девет употребявани изтребителя F-16. Това е заявил говорител на португалското Министерство на отбраната, цитиран от IHS Jane's. Запитването е станало, след като парламентът даде зелена светлина за започване на проекта за покупка на западни изтребители. Португалия с F-16, Швеция с Gripen и Италия с Eurofighter Typhoon са трите варианта, към които се е насочило българското МО. Само шведските самолети са нови. 

Говорителят на португалското МО е уточнил, че освен от България, и от Румъния има запитване за придобиването и модернизирането на 12 броя F-16. Северната ни съседка вече закупи 12 машини от същия тип и първите от тях се чакат наесен. От военното министерство в Лисабон са уточнили, че ако се стигне до сделки с някоя от двете държави, няма да се доставят изтребители F-16, които са на въоръжение във ВВС на Португалия. Машините ще бъдат доставени от САЩ по линия на програмата Excess Defense Articles или от друга съюзна страна, която сваля от въоръжение F-16.

Дават 1500 лв. на медсестра

В. Стандарт

Столична болница се захвана да сложи край на изтичането на ценни кадри в чужбина. Университетската "Света Екатерина" обяви, че дава 1500 лв. начална заплата за медсестри. Търсят се 10 - половината за Операционния блок, а другите - за Реанимация. Шефът проф. д-р Генчо Начев обясни, че назначените в хирургията ще бъдат обучавани от няколко екипа по европейски модел. Идеята е така да натрупат различни знания и да не са застопорени на едно място.

Изнасяме оръжие за $650 млн.

В. Стандарт

Основен купувач на оръжията, произвеждани в България, са американски компании, каза депутатът от БСП Петър Кънев, цитиран от dariknews.bg. "По независещи от нас причини оръжейните заводи в България се чувстват доста комфортно. За 2015 г. над 650 млн. долара са приходите на оръжейния бизнес в страната ни. Преди година и половина сумата беше 120 млн. долара", посочи депутатът. Според него след това оръжието се препродава на Сирия и Ирак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още