IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 юни

07:36 | 06.06.16 г.
Преглед на печата за 6 юни

Инвестиции за 100 млн. лв. в два нови завода започват в Димитровград
в. Капитал Daily

Икономиката на Димитровград ще е различна след две години, след като през следващите месеци там ще бъдат изградени две нови предприятия за авточасти, в които общата инвестиция ще бъде около 100 млн. лв. Проектите са на турската "Са-ба", която произвежда осветление за автомобили, и на японската "Язаки", която е специализирана в кабелите за коли.

Справка в Имотния регистър показва, че турската фирма вече е закупила парцел в района, а "Язаки" официално потвърди, че има напреднал план за Димитровград.

С откриването на заводите, което трябва да стане най-много до две години, в града ще бъдат открити общо 3800 работни места, повечето от "Язаки".

Офшорка на българин може да купи концесионера на находище "Галата"
в. Капитал Daily

Базираната в Дъблин Petroceltic, която е концесионер на газовото находище "Галата" в Черно море, може да бъде купена от офшорка на българин или да изпадне в ликвидация. Решение за това ще вземе Върховният съд на Ирландия, след като в края на май служителите на Petroceltic, които се явяват и кредитори, отхвърлиха спасителния план на основаната от Анжело Москов и регистрирана на Каймановите острови Worldview Capital Management. Компанията е най-големият акционер и кредитор на Petroceltic и сега й е даден последен шанс в нова процедура.

Ирландската компания се движи на ръба на фалита, откакто през 2014 г. Dragon Oil оттегли офертата си за нея заради поевтиняването на петрола. Опитите на ръководството да намери купувач в края на миналата година също се провалиха.

75 хил. престъпления са с неизвестен извършител
в. Сега

Извършителите на над 75 хил. престъпления през миналата година са неизвестни. Това сочи статистиката на МВР за миналата година. В същото време полицията отчита ръст в разкриваемостта на престъпления и я фиксира на 40.1%.

Въпреки сравнително високия общ ръст на разкрити престъпления нивото при най-масовите - кражбите - остава 28.1 %, т.е. по-малко от 1/3 от взломните, домови, джебчийски кражби и грабежи се разкриват. Статистиката сочи, че от общо 61 203 престъпления против собствеността са разкрити 17 191.

От данните става ясно, че на всеки 100 хил. души население се вършат 849 кражби. Най-много са взломните кражби (12 305), следвани от домовите (10628). Джебчийските кражби пък са 2213. Над 4000 са посегателствата срещу автомобили. Най-много престъпления се вършат от хора без образование, написа в отчета си МВР.

Пътната агенция крие защо удължи срока за тол системата
в. Сега

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не отговори конкретно на въпрос на в. "Сега" защо е удължен срокът за набиране на оферти от кандидати за електронната система за таксуване, която ще замени винетките. По решение на АПИ срокът за участие в търга бе удължен с 2 седмици - от 30 май на 16 юни. Именно това решение на агенцията обаче бе обжалвано в КЗК и стана една от причините за спирането на цялата процедура.

Юристите на АПИ се позоват на законовото право на възложителя да удължи срока, но не обясниха мотивите на агенцията. Запознати коментираха, че това е честа практика, която се прилага в два случая. Единият е, когато се окаже, че към процедурата има много въпроси и възложителят преценява, че е справедливо да даде възможност да се отговори на всички неясноти и поръчката да се проведе прозрачно. От документацията в сайта на агенцията се вижда, че има 12 въпроса, на които АПИ е отговорила официално. На практика това значи, че е възможно поръчката да не е изготвена правилно или да е изготвена в нечия полза.

Все повече българи декларират доходите си
в. Стандарт

Данъчната кампания приключи идеално, бих казал дори брилянтно. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНТ.

Според него все повече хора декларират това, което изкарват. "Има значим ръст и на приходите. Близо 10 млн. лв. са данъчните постъпления от няколко физически лица за 2015 г. По-важна е общата картина", изтъкна говорителят на НАП.

Бъчваров предупреди, че данъчните започват кампания по морето за летния сезон в 3 направления - там ще бъдат командировани стотици инспектори на НАП, ще се следи изкъсо връзката на всеки един касов апарат с приходната агенция. "В момента се осъществява и мониторинг на летищата, за да се знае всеки турист към кой хотел бива насочен и дали тези приходи се отчитат. Кампанията е изцяло превантивна, не санкция, а наблюдение. От Министерството на туризма получихме база данни за всички места за настаняване в страната за по-лесен мониторинг", каза той.

Такситата масово ни возят с изключен апарат
в. Новинар

От началото на годината досега таксиметрови фирми отнесоха 290 000 лева глоби, след като бяха направени 10 400 проверки, а равносметката показва, че най-честите причини жълтите коли да бъдат санкционирани е изключеният апарат или скрития ценоразпис. Това съобщиха за "Новинар" от „Автомобилна администрация“.

„През 2015 г. контролните органи от агенцията са извършили около 28 500 проверки и са съставили общо 1884 акта при извършване на таксиметров превоз на пътници, като наложените глоби с наказателни постановления са в размер на около 610 000 лева“, допълниха те.

Черноморието е чисто
в. Новинар

Ако сте избрали да изкарате отпуската си в някой от родните морски курорти, може да бъдете спокойни. Черноморието е чисто. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която заяви, че няма информация да има нещо критично по Черноморското крайбрежие.

„Проверките се извършват от РЗИ-тата по места. Те проверяват регулярно плажовете, а Регионалните инспекции по околна среда следят за разрешенията за заустване на пречиствателните станции по Черноморското крайбрежие”, обясни Василева.

По думите й към момента няма причини за притеснение, защото в региона са извършени много мащабни инвестиции, като изцяло нови съоръжения, които обхващат най-големите курорти - Слънчев бряг, Несебър, Равда, Поморие, Созопол, Черноморец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още