IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 юни

07:40 | 03.06.16 г.
Преглед на печата за 3 юни

България е осъдена заради фалита на банка от 2005 г.

В. Сapital daily

Действията на прокуратурата са нарушили нормалния процес на работа в банката. България продължава да прилага лоши практики при казусите с банкова несъстоятелност. Няма достатъчно гаранции срещу съдебен произвол. Тези констатации прави Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург по решение, свързано с фалита на Международната банка за търговия и развитие (МБТР) по жалба на бившите й собственици и управители Бони Бонев, Александър Панев и Светлозар Иванов.

Макар държавата да трябва да плати само разноските по делото, мотивите на съда са важни в контекста на казуса КТБ. По много обстоятелства двата случая силно си приличат, а преди година мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев също подаде две жалби в ЕСПЧ. Едната е от негово име и е за нарушаване на човешките му права, а втората е от името на фирмата му "Бромак", която беше основен акционер в КТБ, за отнетия лиценз на банката.

Добивът на въглища остава най-рисков за миньорите

В. Сapital daily

Средно по една злополука на 115 работници е била регистрирана през миналата година в предприятията, добиващи въглища в страната. Макар че инцидентите в рудните мини са по-чести, последиците от тях са значително по-леки. Далеч надолу в негативната класация са кариерите. Това показват изчисления на "Капитал Daily" на базата на предоставени данни от Главна инспекция по труда (ГИТ). С изключение на държавната "Мини Марица-изток" почти всички останали предприятия за добив на въглища са собственост на Христо Ковачки.

Преди по-малко от два месеца стана поредният инцидент във въглищния рудник "Ораново" (който се сочи за собственост на Красимир Михайлов-Паргов), този път за щастие без жертви. 

Законът "Кунева" най-сетне проби срещу обещание за поправки

В. Сега

Спорният антикорупционен закон на вицепремиера Меглена Кунева успя да пробие на първо четене в правната комисия на НС. Той получи подкрепата на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и Явор Нотев от "Атака" и събра 11 гласа "за" срещу 6 "против" и "въздържал се" късно вечерта в сряда. Срещу него се обявиха представителите на БСП, а депутатите на ДПС, АБВ и Народния съюз се въздържаха. Обсъждането на законопроекта във водещата комисия се очакваше с интерес, тъй като веднъж той вече бе отхвърлен миналата есен в пленарната зала, след което вицепремиерът Меглена Кунева трябваше да го пренаписва. Преди месец и преработеният вариант бе върнат в комисията по антикорупция, в която "против" гласуваха от ПФ. 

Нови етикети ще отличават сиренето с палмово масло

В. Сега

За втори път Министерството на земеделието и храните се опитва да разграничи истинските от фалшивите млечни продукти. Надписът "Имитиращ продукт" да присъства на етикетите на всички млечни продукти, които съдържат палмово масло, предвиждат промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която е публикувана на сайта на министерството за публично обсъждане. Според нея този вид храни ще трябва да бъдат отделени от истинските и излагани на друг щанд и задължително пакетирани. Освен това самият надпис за имитиращ продукт ще трябва да е с големина на шрифта най-малко 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта. Върху етикета на имитиращия продукт ще трябва да е отбелязан и видът на използваното мляко, различно от кравето мляко.

Пречките пред европроверката на прокуратурата изведнъж изчезнаха

В. Стандарт

Всички пречки пред европроверката на българската прокуратурата изведнъж изчезнаха. "На работна среща в сградата на Представителството на ЕК в София бяха изчистени всички технически въпроси около мисията на четиримата прокурори, които ще изготвят независим анализ и оценка на структурния и функционалния модел на прокуратурата", обявиха вчера от Министерството на правосъдието. 

Четирима прокурори - от Холандия, Великобритания, Испания и Германия, трябваше да пристигнат в понеделник, за да започнат половингодишното наблюдение на българските си колеги. Тази проверка бе предвидена в последния мониторингов доклад на ЕК по линия на правосъдие и вътрешни работи. Неочаквано в понеделник сутринта Министерството на правосъдието обяви, че посещението на европрокурорите се отлага с няколко седмици заради "продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво". Междувременно лидерът на ДСБ Радан Кънев заподозря в отлагането провал и саботаж от българска страна. Той дори отправи питане до премиера Бойко Борисов кой е виновен и как вижда бъдещето на съдебната реформа с такива провали и саботажи.

Парламентът гарантира безсрочни мандати за шефовете на БНТ и БНР

В. Стандарт

Генералните директори на националните радио и телевизия вече ще могат да управляват практически безсрочно и след изтичането на мандатите им. Досега те бяха ограничени до най-много два от по три години. Народното събрание обаче записа нов текст в Закона за радио и телевизия, според който, в случай че при изтичането на мандата не е проведен избор на нови шефове, "те продължават да изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите генерални директори". 

Поправката мина скорострелно на две четения в един и същ ден и бе приета с 88 гласа "за", само три "против" и 30 "въздържал се". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още