IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 май

07:46 | 18.05.16 г.
Преглед на печата за 18 май

Гръцката "Актор" ще дострои пътя Димитровград - българска граница
В. Капитал Daily

Сръбската държавна магистрална компания Koridori Srbije е избрала гръцката Aktor SA ("Актор") за дострояването на пътя от Димитровград до българската граница. Договорът е за 2.106 млрд. динара, или 17.2 млн. евро, става ясно от сайта на сръбската структура. Изпълнителят има 300 дни срок, за да изгради 5.8 км магистрален път и 7 моста с дължина от 20 м до 500 м. Проектът ще бъде финансиран с част от заема от 275.2 млн. евро, отпуснат от Световната банка за изграждането на магистрала, която да дублира международния път Е80, свързващ Ниш с България.

Бежанците в Гърция отказват да бъдат заселени в България
В. Сега

Бежанците, намиращи се в лагери в Гърция, категорично отказват да бъдат заселени в България по програмата на ЕК за разпределение на мигрантите в страни - членки на ЕС, съобщи в. "Файненшъл таймс". Според изданието българските власти обявили, че засега могат да приемат 47 души от бежанските центрове в Гърция. След като разбрали, че ще бъдат заселени в България, 36 от тези хора се отказали да участват в програмата за презаселване, а други 7 души изобщо не се явили, за да бъдат транспортирани.

ЕК не дава пари за "Хемус", докато не се построи "Струма"
В. Сега

Европейската комисия (ЕК) няма да финансира строителството на магистрала "Хемус", докато България не завърши магистрала "Струма". Това заяви за в. "Сега" Якуб Адамович, говорител на ЕК по въпросите на регионалната политика и транспорта, в отговор на въпрос за възможностите за финансиране на българските магистрали. Кога ще бъде окончателно завършена "Струма" и колко ще струва обаче, все още не се знае. Няма и становище на ЕК дали в Кресненското дефиле, през което минава трасето, да се строи един дълъг тунел или няколко по-къси.

Е-търгове за имоти на длъжници
В. Стандарт

Електронни търгове при публичните продажби на движими и недвижими имоти на длъжници предлагат от Камарата на частните съдебни изпълнители. Вече са разработени и конкретните текстове, които трябва да бъдат обсъдени от Народното събрание, за да влязат като реформа в законодателството. "Целта е да се даде максимална прозрачност и сигурност, а продажбите да достигнат максимално висока цена", обясни председателят на КЧСИ Георги Дичев по време на годишния отчет на камарата днес. Идеята е електронната платформа да бъде разработена и поддържана от Министерство на правосъдието.

Премиерът открива БГ завод в Узбекистан
В. Стандарт

Българската компания "Приста Рисайклинг" отваря високотехнологичен завод за преработка на обработени масла в Узбекистан. Церемонията по откриването е в град Ангрен, Ташкентска област. Лентата ще прережат премиерите на двете държави - Бойко Борисов и Шавкат Мерзаев. Проектът е дело на смесеното дружество "Уз - Приста Рисайклинг", създадено с постановление на президента на Узбекистан. В него влизат българската компания "Приста Рисайклинг" с 51% и "Узнефтепродукт", дъщерна компания на "Узбекнефтегаз", с 49%. Основни акционери и инвеститори в новото българско дружество "Приста Рисайклинг" АД са братя Бобокови и семейство Манджукови.

Българските плодове и зеленчуци са мит на пазара
В. Новинар

Вкусните български плодове и зеленчуци са вече спомен. На родния пазар може да се намери всичко, но не и качествена българска продукция, пише БГНЕС. Моркови от Гърция и патладжани от Турция, лук от Испания и домати от Албания. Това са само малка част от чуждоземните храни, които всеки българин може да си купи във всеки един магазин – независимо от това дали той е част от голяма верига или е квартален супермаркет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още