IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 май

07:52 | 16.05.16 г.
Преглед на печата за 16 май

Уникредит Булбанк купи имотите на длъжника си "Техногипс"
в. Капитал Daily

Земята и сградите на завода за гипсокартон "Техногипс" са купени от един от двата големи кредитора и продавача - Уникредит Булбанк, научи "Капитал Daily" от два независими източника. По непотвърдена информация предложената цена е била около 18 млн. лв., което е над търсените в търга на съдебния изпълнител 14.2 млн. лв.

Със сделката банката прибира при себе си имота, за да може, ако операторът на завода спре да плаща, тя бързо и лесно да продаде актива на друг. Заводът, който е от групата на "Балканстрой", от години бави плащанията по заема от Уникредит Булбанк и ОББ. Преди над година собствениците на предприятието опитаха да прехвърлят активите към офшорна компания. Земята и сградите на завода сега вече са извън риск за банките, но висящ остава въпросът с машините.

Все повече българи се лекуват в чужбина
в. Сега

И през 2015 г. се запазва тенденцията да расте броят на българските граждани, които се лекуват в чужбина. Освен хората, които избират лечение навън за собствена сметка и за които няма статистика, все повече са и пациентите, чиито разходи за лечение извън страната се поемат от публични фондове - здравната каса или от бюджета на здравното министерство.

477 души са се лекували в Европейския съюз по линия на здравната каса през 2015 г. През 2014 г. те са били с 53 по-малко, през 2013 г. - със 113 по-малко. През 2007 г. хората, за които НЗОК е платила, са общо едва 9. Става дума само за планово лечение, като в огромния брой от случаите то е платено изцяло от касата. НЗОК е длъжна да плаща за лечение, което е и в нейния пакет, но не може да се осигури у нас, например при по-сложни или тежки случаи поради липса на апаратура или специалисти.

Бюджетът свива с 800 млн. лева парите за строителни площадки
в. Сега

В следващите две години бюджетът ще налива значително по-малко пари в строителни площадки. Капиталовите разходи през 2017 г. ще са с около 800 млн. лв. по-малко спрямо 2016 г. Правителството няма да "замества" със средства от хазната по-слабото усвояване на еврофондовете в същата степен, както тази година, и делът инвестициите в строителство ще се свие догодина с близо 1.3% от БВП. Това намаляване на разходи заради бавното задвижване на новите оперативни програми е една от малкото стъпки за съкращаване на бюджетния дефицит, показва прогнозата за 2017 - 2019 г., публикувана от Министерството на финансите (МФ) за обществено обсъждане.

Повече шезлонги без пари в Бургас
в. Стандарт

Бургазлии и летовници ще ползват повече шезлонги без пари това лято. "И тази година общината ще стопанисва Централния плаж. Ще бъдат закупени допълнително шезлонги. Освежени ще бъдат и чадърите, като те се ползват безплатно от плажуващите", обяви кметът на града Димитър Николов. Средствата за поддържането на плажната ивица са осигурени от общинската хазна и са заложени в бюджета на общината.

"Ще започнем по-рано да монтираме спортните съоръжения, защото тази година имаме може би двойно повече заявки за различни спортни мероприятия и културни празници на територията на бургаския плаж", допълни Николов. По думите му това е най-широката пясъчна ивица, която предизвиква интереса за такива прояви. Там има игрища за плажен футбол, волейбол и тенис.

Поройните дъждове удариха доматите
в. Стандарт

Аномалиите на времето и поройните валежи водят до намаляване на продукцията от краставици, домати и чушки, съобщи за "Стандарт" Атанаска Бялкова, производител на оранжерийна продукция от Пловдив. "Промените във времето се отразяват и на оранжерийното производство. Продукцията се забавя, тонажите намаляват, а същевременно гърците ни мачкат с вноса и ние просто ще фалираме тази година. Ще гледаме да си избием разходите по първата реколта", коментира тя. По думите й досега щетите по нейната продукция са хиляди левове. Миналата година по същото време тя е беряла по 3 тона домати през ден, а сега бере едва по 1 тон, тоест добивът е с 2/3 по-малко.

Момчиловци стана туристически център
в. Новинар

Момчиловци беше обявен за център на българския здравно-духовен туризъм.

Това стана, след като 12 академици, професори, доценти и лекари посочиха своите доводи за престижния приз.

Официалното обявяване на титлата ще стане на 21 май, навръх празника на 180-годишната църква "Св. св. Константин и Елена".

Най-големите доводи за признанието са красивата непокътната природа, кристалният въздух, изворната вода, здравословната кухня и туристическите маршрути. Интересен факт е и че кисело мляко с марка "Момчиловци" се предлага успешно на пазара в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още