IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 май

07:40 | 14.05.16 г.
Преглед на печата за 14 май

Енергийната ефективност е шанс за пари от "Юнкер"
В. Стандарт

Проекти от областта на енергийната ефективност имат най-голям шанс да спечелят финансиране по плана "Юнкер". Такъв съвет даде на родния бизнес зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя разясни инвестиционния план на ЕС пред участниците в дискусията "Да! На българските региони", организирана от в. "Стандарт" в Пловдив. Какви проекти имат шанс за успех, попитаха Елза Маркова, изпълнителен директор на Белла България и шеф на новоучредената структура на КРИБ в Пловдив, и Иван Папазов, председател на Съвета на директорите на "Винпром Пещера". Планът "Юнкер" има два прозореца, обясни Георгиева. Първият е за малки и средни предприятия, където вече са одобрени 200 български предложения. Тук България е сред отличниците, посочи Георгиева.

Соларен катамаран ще плава по Дунав
В. Стандарт

Четириместен катамаран, задвижван със слънчева енеригия, ще вози пътници по р. Дунав между Силистра и Кълъраш. Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов бе първият пътник от българска страна, който премина по маршрута по време на тестовите изпитания на екокатамарана. Соларният съд "Саларакт 1" е изработен по проект "Чист достъп в трансграничната зона Кълъраш - Силистра".

Част от въпросите за референдума са в нарушение на закона
В. Сега

Одобряването от парламента на всичките 6 въпроса от референдума, предложени в подписката на Слави Трифонов, е в нарушение на Закона за референдумите, а част от тях нарушават и конституцията. На това мнение са политици, юристи и граждани, подобна позиция, свързана с електронното гласуване, огласи преди ден и президентът Росен Плевнелиев. Сред въпросите, които Народното събрание прие да бъдат пуснати за допитването през октомври, е отново питането дали избирателите подкрепят да се гласува електронно. На 25 октомври м.г. на подобен въпрос вече отговориха близо 2 милиона българи, което не направи тяхното решение задължително за приемане от НС.

КС иска обвиняеми чиновници да се отстраняват от съда
В. Сега

Държавни служители, на които прокуратурата е повдигнала обвинения, да се отстраняват от работа от съда или след образуване на дисциплинарно производство срещу тях. Това е записал Конституционният съд в решението си, с което текстът от Закона за държавния служител, позволяващ отстраняване при повдигнато обвинение, бе обявен за противоконституционен. КС смята, че досегашното положение нарушава гарантираното от основния закон право на труд. Повод за решението стана искане от Върховния административен съд, пред който пък бившият главен секретар на социалното министерство Иван Пенев обжалваше отстраняването си.

Тръгват проверки на храната за all inclusive на морето
В. Новинар

Приоритетно в началото на летния сезон ще се проверяват хотелите, предлагащи оферти на база all inclusive и детските лагери. Това съобщи шефът на областната дирекция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев пред Фокус. Той уточни, че след средата на месеца предстоят информационни срещи с туроператорите и концесионерите на плажовете с цел предотвратяване на незаконното продаване на сладолед, царевица и гевреци по пясъчните ивици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още