IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 април

07:44 | 25.04.16 г.
Преглед на печата за 25 април

Бургас пусна пак спорна поръчка за спортен комплекс с по-висока цена

В. Сapital daily

Два месеца след като спря процедурата за строителство на спортен комплекс, община Бургас е обявила нова, по-скъпа поръчка за съоръжението. Стойността й е 14 млн. лв. без ДДС, или с 3.2 млн. лв. повече от предходната, въпреки че липсата на средства бе официалният мотив на общината за прекратяването на предната процедура. Освен това новият вариант на документацията съдържа няколко интересни момента. Първо, за разлика от първата процедура, когато описанието на заданието бе доста общо, сега то е много по-подробно и с конкретни параметри за съоръженията. Второ, някои от тези параметри подозрително буквално съвпадат с елементи от проекта на спечелилото първата поръчка сдружение "Бургас спорт" (спряганата за близка до изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев "Джи Пи груп" и "АБ инвест НН"). И трето, въпреки по-високата си цена търгът този път е само за строителство без проектиране, като е скъсен е и срокът за изпълнението.

АЕЦ "Козлодуй" даде поръчка за над 30 млн. лв. на дружество на Ковачки

В. Сapital daily

Двете абонирани от години компании, които печелят поръчките за годишните ремонти на АЕЦ "Козлодуй", отново получават договор. В средата на март атомната централа се е ангажирала да плати 43 млн. лв. без ДДС. Изпълнители са "Атоменергоремонт", която е свързана с Христо Ковачки, и "Енергоремонт холдинг", в който контролираната от Богомил Манчев "Миления 77" има 33%, "Нови енергийни и индустриални технологии" и "Геоприбор" с основен акционер Теодор Осиковски – 32.39%, а "Българска енергетика" на Николай Златев и Николай Райчев - 32%. Тази година в ремонта на АЕЦ няма да се включи "Енемона", която до 2015 г. също беше сред фирмите, избирани от централата.

Разширява се правото на военните да стрелят и по границата

В. Сега

Твърдението, че военните по границата няма да ползват оръжие, се оказа мит - Министерството на отбраната възнамерява да разшири правомощията на военните да използват оръжие в мирно време. Това става ясно от предложените промени в Закона за отбраната. Предвижда се военнослужещите да могат да стрелят при въоръжено нападение или непосредствена заплаха с оръжие срещу тях, при въоръжено нападение срещу друг военнослужещ или върху охраняем обект или субект. В момента съществува текст в закона, който дава възможност на военния да вади оръжие само в първия случай. 

Нивите са поскъпнали със 160% за 6 години

В. Сега

Между 2010 и 2015 г. цените на земеделската земя у нас са нараснали с над 162%, показват данните на НСИ. През 2015 г. средната цена на обработваемите площи е достигнала 732 лв. на декар, докато през 2010 г. е била около 279 лв. Само през изминалата година нивите са поскъпнали със 7%, или 48 лв. Статистическите данни се основават на реално сключени сделки, а не на оферти "купува" и "продава". 

Прави впечатление обаче, че докато цените на нивите и градините вървят нагоре и през 2015 г. са се увеличили съответно със 7.5% и с 9.1%, при ливадите и пасищата има спад със 7.7%, а при лозята сривът е с почти 25%.

По традиция най-високо у нас се котират земеделските имоти в Североизточния район и миналата година не е била изключение - цената е била около 1040 лв. за декар. Рекордът обаче е на Балчик. Декар земя около морския град се е продавала средно по 1739 лева през 2015 г. На другия полюс е районът на близката до София община Елин Пелин, където продавачите са получавали едва около 36 лева за декар. 

Министър Лукарски плаща до 833 лв. за становище по европроект

В. Сега

Министерството на икономиката очевидно не смогва с оценяването на проектите по новата европрограма за бизнеса "Иновации и конкурентоспособност". Въпреки че в управляващия орган работят близо 20 души и му помагат още куп "външни консултанти", ведомството на Божидар Лукарски търси с конкурс още четирима експерти. Обществената поръчка е за 500 000 лв. без ДДС, които ще бъдат платени от бюджета на оперативната програма. Срокът за изпълнение е 31 декември 2017 г. 

Консултантите ще имат за задача да изготвят до 600 становища или експертни оценки по конкретни казуси, като се плаща на становище. Така излиза, че едно мнение ще струва средно 833 лева. Експертизата трябва да бъде "качествена" и "независима", а целта е да послужи на чиновниците при вземането на решения по конкретни договори за безвъзмездна финансова помощ, верификация и плащания.

НАП подхваща за ДДС и именията

В. Сега

НАП, която започна проверки на фирми, закупили 5500 скъпи коли, заради новите правила за облагане с ДДС на личното ползване, обяви, че разширява акцията и върху недвижими активи. Данъчните ще се заемат и с луксозни имоти, купувани през последните 5 години като фирмени и за които е бил възстановяван ДДС, а всъщност са ползвани не само служебно, но и за жилище. Не е тайна, че от години бизнесмени си купуват скъпи мезонети, вили, цели резиденции, в които живеят охолно, но ги декларират като седалище на фирмата, за да теглят данъчния кредит. С последните законови промени за скъпите коли и имоти, които се ползват смесено - лично и служебно, може да се ползва само частично данъчен кредит. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още