IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 април

07:36 | 23.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 23 април

Когато финансовият надзор не е приоритет

в. Капитал Daily

България е парламентарна република. Народното събрание трябва да е гарант на върховенството на закона. Само че, когато става дума за регулатори, то все по често не го спазва.

Според Закона за Комисията за финансов надзор (КФН) процедурата за избор на новия председател на регулатора трябваше вече да е започнала. Изборът на нови членове на комисията се провежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове. Шестгодишният мандат на председателя на КФН Стоян Мавродиев изтича на 16 юни, което според закона означава, че до същата дата на месец май парламентът вече трябва да е избрал наследника му.

Като се има предвид обаче, че на депутатите им предстои да излязат в десетдневна великденска ваканция до 8 май, а процедурата по приемането на правилата за избор на председател на регулатора, внасянето на кандидатурите, изслушването им в парламентарната бюджетна комисия и накрая гласуването в пленарната зала отнема поне три седмици, едва ли е възможно парламентът да излъчи наследник на Мавродиев в указания от закона срок.

КТБ: Банка за незаконно придобиване

в. Капитал Daily

КОНПИ. Зад звучния и леко комично звучащ акроним се крие Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. В държава, чиито най-големи признати проблеми са организираната престъпност и корупцията, би било логично такъв държавен орган да е добре познато в обществото име. Дали поради собствената му неефективност или заради пробойните в съдебната система обаче комисията не само не е публично разпознаваема, но и не може да се похвали с особени резултати. По собствените й данни за 2015 г. са влезли в сила 34 съдебни решения за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, на обща стойност 6.3 млн. лв., докато разходите за съществуването на КОНПИ, покрити с държавна субсидия, са 5.13 млн. лв. В предходните години съотношението е по-добро, но чистият ефект не надминава 7-8 млн. лв. годишно.

Тази година обаче, изглежда,я ще е звездна за комисията. Тя внесе иск в Софийски градски съд за отнемане на имущество на стойност 2.2 млрд. лв. срещу собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, съпругата и дъщеря му. Запорирани са имоти, акции, сметки, картини, монети и други активи, оценени от КОНПИ на около 1.4 млрд. лв. "Капитал" се сдоби с решението на комисията след заявление по Закона за достъп до обществена информация.

Капиталовите възглавници на банките

в. Капитал Daily

Дори и да не следите особено внимателно какво се случва в банковия свят, сигурно сте разбрали, че тази година се провежда мащабна проверка, която може да предизвика размествания на пластовете. Прегледът на качеството на активите (AQR) и стрес-тестове в сектора нямат пряко влияние за клиентите, но изходът от упражнението, което трябва да ни покаже реалистична картина на това кой колко е здрав, е важен за всеки, който има взаимоотношения с банка. Което значи почти всеки.

Естествено, цялата процедура е пълна с технически детайли, сложни модели и много числа, но, най-просто казано, за успешния изход има два ключови момента. Първият е какво ще покаже оценката във всяка банка - дали тя крие скелети от лоши или недобре обезпечени кредити в гардероба си и съответно какви провизии ще трябва да начисли, за да ги покрие. А вторият е с какви буфери под формата на капитал разполага тя, така че да може да поеме загубите безпроблемно.

Отговорът на първия въпрос ще имаме официално чак на 14 август, но този на втория може да се намери до голяма степен в отчетите на банките. Той се измерва чрез различните показатели за капиталова адекватност - коефициенти, които показват доколко поетият риск от банката е покрит със собствен капитал, който да може да абсорбира загубите.

ОЛАФ ще проверява скандалната схема за безработни на Калфин

в. Сега

Европейската служба за злоупотреби с еврофондовете - ОЛАФ, също ще провери скандалната схема за наемане на безработни на социалното министерство по сигнал на двайсетина фирми от Пловдив, Варна, Стара Загора, Карлово. Сигналът вече е и в българската служба АФКОС. Изпратен е и до вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин заради редица нарушения при провеждането на процедурата по схемата "Обучение и заетост" на ОП "Развитие на човешките ресурси". Работодателите настояват класирането да бъде отменено.

Както "Сега" писа, кандидатстването за 8.1 млн. лв. приключи само за два работни дни - на 25 март (петък) и на 28 март (понеделник), когато Агенцията по заетостта изненадващо прекрати приемането на заявки с мотива, че ресурсът от 8.1 млн. лв. е изчерпан. На третата седмица от скандала агенцията публикува пълния списък на всички кандидати и часа, в който са подали документите си. Така стана ясно, че одобрените 189 фирми са подали документи в първите 19 минути.

ДСБ ще пише специален закон за избирателните права на българите в чужбина

в. Сега

ДСБ ще подготви закон за избирателните права на българите, живеещи в чужбина. Решението е взето на заседание на ръководството на партията в четвъртък. По-рано през деня 7 депутати от РБ изненадващо подкрепиха текста, според който в чужбина ще може да се гласува само в дипломатическите и консулските представителства на България. По-късно Радан Кънев обясни, че депутатите са се объркали.

Адвокати в чужбина заради КТБ

в. Стандарт

Синдикът на фалиралата КТБ е наел малък брой адвокатски кантори в чужбина, специализирани в съответната материя и практикуващи на територията на съответните държави. Такива кантори са наети в Сърбия и Румъния. Има и еднократно ползване през 2015 г. на услугите на адвокатска кантора в Малта. Това се посочва в отговор на синдиците на КТБ по повод въпрос на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок до министъра на финансите Владислав Горанов. Адвокатите в тези държави са наети след консултации с Министерството на външните работи, към което синдикът на КТБ се е обърнал с молба да му бъдат препоръчани адвокатски кантори с добра репутация.

Гонят призраците от къщата на Яворов

в. Стандарт

От пет дни в най-тъжната сграда на София - къщата музей на Яворов, се забелязва движение. Желязната ограда на призрачната сграда е опасана със зелена строителна мрежа. Зад нея, като никога има движение. Работници нещо правят. Спешен козметичен ремонт. За да може домът на един от най-великите български поети да отвори врати на 21 май и да посрещне в Нощта на музеите първите си посетители от много-много години насам.

Почти всеки ден на тротоара пред къщата може да се види и черна лимузина ауди. От нея слиза достолепен мъж, който наблюдава ремонтната дейност. Бизнесменът Васил Панчев, новия управител на "Дом Яворов - ЕООД", поредният собственик на емблематичната сграда на ул. "Раковски" 126... Ремонтът, който тече е за над 25 000 лв., извадени от джоба на Панчев. Подменя се тотално разбитият покрив, ще се оправи фасадата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още