IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 април

07:42 | 22.04.16 г.
Преглед на печата за 22 април

Обществени поръчки, фиксирани към БТК
в. Капитал Daily

Малки еднакви поръчки от различни държавни структури и с повтарящ се победител. Търси се фиксирана телефонна услуга, обикновено за година, и най-ключово условие е захранването. Победител винаги е БТК. А дяволът е в захранването. Старата медна технология е използвана като предпочитана от поне шест ведомства от миналото лято досега. В четвъртък изтече срок за подаване на поредни оферти с това условие - в случая изискването е използвано от НСИ.

БТК е единствената, която предлага любимата на държавните органи "енергонезависимост с дистанционно захранване чрез собствената мрежа". Другите телекоми предлагат алтернативно UPS захранване, но те въобще не се харесва на поръчителите. Описаното в кавички условие е критерий за двойно и тройно по-висока оценка на техническата оферта, оттам се гарантира и класиране на първо място. Поръчките в повечето случаи дори не могат да се обжалват, защото са с директни покани и са за малки суми.

"Моите пари": Бързите заеми остават скъп и неясен продукт
в. Капитал Daily

Влезлите в сила през юли 2014 г. промени в Закона за потребителския кредит (ЗПК) не са направили т.нар. бързи заеми нито по-евтини, нито по-разбираеми като продукт за клиентите. До тези заключения стигат анализаторите от финансовия портал "Моите пари" въз основа на резултатите от проучване сред 1147 от посетителите на сайта за техните нагласи и информираност по отношение на кредитите, отпускани от небанкови финансови институции. Изследването показва, че поправките в закона, които бяха мотивирани с желанието да се защитят потребителите, всъщност са задълбочили съществуващите дотогава проблеми в сектора.

По-неясни и все така скъпи

"Законът за потребителския кредит, който се опита да въведе непазарен таван на лихвите и на годишния процент на разходите (ГПР) по бързите кредити, реално не сработва и не позволява на потребителите да вземат информирани решения", посочва изпълнителният директор на "Моите пари" Деян Василев.

Арестите - гръмки, обвиненията – мижави
в. Сега

Ден след зрелищния арест на всички работещи във Фонда за лечение на деца в чужбина начело с шефа Павел Александров прокуратурата свика специална пресконференция, за да разясни какви нередности е открила. Тя описа три схеми на злоупотреба с парите от фонда. Въпреки че предоставената информация е изключително оскъдна, от нея става ясно, че обвиненията са косвени, а логиката на разследващите - често е смехотворна. Прокуратурата призна, че няма данни да са искани рушвети от родители на болни деца. Вместо това тя разследва административни практики, за които дори не е ясно дали са нарушения. Въпреки това прокуратурата смята, че във фонда е действала организирана престъпна група, а според премиерът Бойко Борисов акцията е "избродирана". Още вчера следобед задържаните бяха пуснати от ареста, а "престъпната група" намаля от осем на петима души. На Александров е определена 20 000 лв. гаранция. 15 000 лв. е сложена на друг човек, двама са с по 5000 лв., а един е с най-леката мярка - подписка. Наложена им е забрана да напускат страната. Те ще бъдат отстранени от работа до приключване на разследването.

Нови 170 хил. лв. са платени за бавно правосъдие
в. Сега

Министерството на правосъдието е платило 169 780 лв. обезщетения за бавно правосъдие за първите три месеца на 2016 г., става ясно от проектопостановление, качено на сайта му. С него се иска правителството да възстанови парите.

Механизмът за изплащане на обезщетения за бавно правосъдие след проверки на инспектората на Висшия съдебен съвет бе въведен през 2012 г. Таванът е до 10 хил. лв.

И това лято къмпингите ще работят по стария режим
в. Стандарт

"И това лято къмпингуването по родното Черноморие ще е по стария режим", каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе в Добрич и в рамките на визитата си проведе срещи с туристическия бранш в областта. "Работната група, която създадохме вече проведе първото си заседание и до момента има постъпили повече от 683 предложения от заинтересовани страни. Изобщо въпросът с къмпингите е много важен и това е въпрос, който последните 30 години не е обсъждан", каза Ангелкова.

Фирми извън Перник търсят работници в града
в. Стандарт

Работодатели извън Перник търсят персонал от града. На поредната младежка трудова борса, организирана от местното Бюро по труда дойдоха представители на търговска верига от столицата и на завод за интериорни елементи от кожа в близкото до Елин Пелин село Мусачево, където работят над 600 човека от района на Перник.

Сред шивачите в завода вече имало и мъже.

Общо 22 фирми предложиха свободни работни позиции на първата за тази година трудова борса в Перник. Да търсят работа дойдоха 173 човека, от които 132 младежи до 29 години. Най-много места бяха заявени в областта на услугите и машиностроенето. Двадесет и един търсещи работа бяха поканени на място във фирмите да се запознаят с условията на труд и сключване на трудови договори.

Фермите за щрауси в Родопите пред закриване
в. Новинар

Фермерите от Родопите са на път да се откажат от отглеждането на щрауси. Причините са изключително слабият интерес към щраусовото месо и яйца, както и липсата на субсидии за животновъдите на екзотичните пернати.

„Търсенето на щраусите е почти нулево, интересът е просто любителски, иначе селскостопански интерес няма никакъв, гледаме ги за удоволствие и за атракция на Смолян“, обясни първият щраусовъд в Южна България Димитър Чаталбашев, цитиран от dariknews.bg.

Той е имал стотици щрауси, а сега разполага само с осем, като се е преориентирал в отглеждането на родопски крави.

ВМЗ с нови производствени мощности
в. Новинар

ВМЗ-Сопот открива нови модерни производствени мощности, съобщиха от дружеството. Това бележи нов етап в развитието на предприятието, свързан с въвеждане на нови, по-високи стандарти за качество и безопасност на работата.

Освен новите мощности заводът вече има и високотехнологична лаборатория, допълниха от дружеството. Откриването, което ще се проведе във вторник, предхожда честването на 80-годишнината на предприятието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още