IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 април

07:32 | 20.04.16 г.
Преглед на печата за 20 април

Борисов греши за милиардите, които ще пестим от "Хан Аспарух"
в. Капитал Daily

"България може да си спести до шест милиарда долара годишно, ако започне да добива свой газ и нефт." Икономическото откритие, според което за една нощ България ще се превърне в Кувейт на Балканите, беше направено от премиера Бойко Борисов (цитиран от БТА) по време на официалното представяне на сондажния кораб Noble Globetrotter II, който ще бъде използван за дълбоководните сондажи в най-перспективния български блок "Хан Аспарух" за търсене и проучване на въглеводороди. Ден по-рано премиерът изчисляваше, че страната ни ще спестява годишно по 4-5 млрд. долара след откриването на залежите.

При потребление от около 2.5 млрд. куб. метра годишно на природен газ, каквото страната има, разходите за руски газ са 750 млн. долара (според средната продажна цена на природния газ за периода на вход, която е 514.19 лв. за 1000 куб. метра, приравнени спрямо вчерашния курс на долара). Ако към тях се прибавят и разходите на "Лукойл Нефтохим" за нефт и мазут, които според финансовия им отчет за 2014 г. са 3.8 млрд. долара (спрямо курса на долара към края на 2014-а ), то общо разходите за нефт и газ в страната са доста по-малко от заявените от премиера.

Консорциум на "Евро - финанс" иска да купи ТБ "Виктория"
в. Капитал Daily

Трети кандидат се включи в конкурса за продажба на Търговска банка "Виктория". Това е британската консултантска компания Hanson Asset Management, която играе в консорциум с инвестиционния посредник "Евро - финанс", част от групата на "Еврохолд България". Това потвърдиха пред "Капитал" от българския партньор след изтичането на допълнителния срок за деклариране на интерес към конкурса. Двата консорциума, които заявиха участие още при първата процедура, са препотвърдили желанието си да купят банката, но най-вероятно ще има трето набиране на оферти, тъй като резултатът продължава да е разочароващ за продавачите - синдиците на КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете.

Депутатите измислиха 1001 начина да откажат гражданите от изборите
в. Сега

Изборният кодекс все по-отчетливо добива уродливи и откровено абсурдни форми. При второто четене на закона в правната комисия на парламента депутатите гласуваха куп идеи, чиято цел е не да улесни, а максимално да затрудни участието на гражданите в изборите. Хората, които не упражнят гражданския си дълг и не гласуват в национални избори, ще бъдат наказани сурово с автоматично изваждане от изборните списъци. За да си възстановят правата, те ще трябва да минат през нелепа процедура - най-късно 30 дни преди изборния ден трябва да подадат нотариално заверено писмено заявление до съответната община. Към него ще трябва да прикрепят документ, с който да докажат уважителни причини за своето отсъствие от предния вот: инцидентно отсъствие от страната, заболяване, учебна или служебна заетост или други непредвидени обстоятелства. Не е ясно какво ще се случва с гражданите, които не представят подобни документи.

Автоматичното отписване на коли без "Гражданска отговорност" се отлага
в. Сега

Служебното отписване на автомобилите без "Гражданска отговорност" от КАТ се отлага. Според приети наскоро законови промени вече трябваше да върви автоматична дерегистрация на всички коли, чиито собственици не са направили задължителната застраховка. Оказва се обаче, че има техническа засечка - все още няма онлайн връзка между базите данни на МВР за превозните средства и на Гаранционния фонд за сключените и изтеклите автозастраховки. По тази причина Гаранционният фонд периодично праща на КАТ списъци на коли без "Гражданска отговорност" за отписване. По данни на застрахователните компании в България има 4 милиона автомобила, от които около 500 000 са нередовни - без задължителната застраховка.

24 167 пенсии със запор
в. Стандарт

Върху 24 167 пенсии са били наложени запори и са направени удръжки за покриване на различни задължения през миналата година. Това показва отчетът за дейността на Националния осигурителен институт през 2015 г. В сравнение с 2014 г. броят на запорираните пари за старост е нараснал с 5123. Една от причините за ръста е увеличението на пенсиите в средата на м.г., което е позволило по-голям брой пенсионери да погасят по този ред задълженията си, обясняват от НОИ. Оттам обаче не посочват сумата, която е удържана през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още