IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 април

07:41 | 19.04.16 г.
Преглед на печата за 19 април

Взрив от търгове за над 1.4 млрд. лв. заради края на старите правила
В. Капитал Daily

Рекордните над хиляда обществени поръчки за почти 1.4 млрд. лева се изсипаха миналата седмица. Напливът има обяснение - от петък, 15 април, в сила влезе изцяло нов Закон за обществените поръчки (ЗОП). Пусканите търгове сега са между пет и десет пъти повече от обичайните за една седмица. Надбягването с времето има две обяснения - че се бърза, защото процедурите са познати, или че се прави опит да се хване последния шанс за прилагане на познатите трикове за нагласяне.

Такситата крият от бюджета по 100 млн. лева годишно
В. Сега

Таксиметровият бранш укрива годишно близо 100 млн. лв. данъци и осигуровки. Укритото е близо 10 пъти повече от внесеното в хазната. За 2015 година сумата, платена от този сектор, е била 9.6 млн. лв. Това става ясно от писмен отговор на финансовото министерство до депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който поиска данни за оборотите и платените задължения на такситата. Направеният от МФ анализ на риска показва, че укриването на данъци и осигуровки е масово разпространено в тази гилдия.

Плащаме за смет с покупка на торби
В. Стандарт

Гражданите и фирмите ще плащат такса смет, като купуват от общината специални торби за боклук или според броя на членовете в домакинството. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Целта е размерът на такса смет да се определя от количеството изхвърлени боклуци, а не както в момента - от данъчната оценка на имотите. Общините сами ще определят критериите, по които необходимите разходи за поддържане на чистотата ще бъдат разпределяни между всички жители. Но в проекта са посочени няколко варианта, от които общините ще могат за избират.

Беларуски туроператори искат рекламни материали от България
В. Новинар

Беларуските туроператори искат българското Министерство на туризма да им окаже помощ с предоставянето на рекламни материали. Те настояват още и да бъдат намалени цените на визите за беларуските туристи, които сега са 65 евро.По думите им трябва да бъдат изравнени с тези за руснаците, възлизащи на 30 евро. Това каза пред БНР Олег Малашенко ръководител на туроператорската компания, която отдавна се занимава с продажбата на българския туристически продукт на беларуския пазар.

Спират 500 000 коли от движение
В. Новинар

Служебното отписване на коли без „Гражданска отговорност” започна, а промяната в застрахователния закон ще засегне 500 000 автомобила. Липсата на застраховка вече ще излиза солено на водачите, които ще трябва да се бръкнат с 250 лева глоба. Около месец ще имат шофьорите за реакция, коментираха за „Новинар” от застрахователни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още