IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 април

08:08 | 16.04.16 г.
Преглед на печата за 16 април

Какво има в черната кутия на фонд "Земеделие"
в. Капитал

Можете ли да си представите как изглеждат 15 млрд. лв? За сравнение - в изгорялата КТБ заминаха около 4 млрд. лв. Сега си представете, че всички тези пари се контролират от едно-единствено място, което е успяло да се превърне в непрозрачна черна кутия, зад чиито врати се преглеждат стотици хиляди искания за плащания на земеделци, фермери, общини, църкви и фирми. Добавете, че то е политически важно именно заради ресурса, с който разполага, и съответно е място, където силните на деня пазят деликатен баланс между интересите си. Това място не се управлява от партийни коалиции, а от съдружници, които си поделят огромния ресурс. Вече добивате бегла представа какво представлява държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Тази изпълнителна агенция, която на теория е подчинена на Министерството на земеделието, е невралгичната точка в потока на европейски пари към България. През никоя друга държавна или общинска структура не минава такова количество средства към толкова голям брой бенефициенти. Това не е единственото изключение, свързано с фонд "Земеделие": тъй като се финансира от земеделските фондове на Европейския съюз, той подлежи на по-различни проверки от останалите програми и се одитира по различни правила. Така например неговите одити се правят не от Одит на средствата от ЕС към Министерството на финансите, а от външни компании - в последните години Deloitte. Неговите проекти не се публикуват заедно с другите в електронната система ИСУН, където да са лесно проверими и съпоставими, а в един екселски файл на собствената му страница, без никаква допълнителна информация. Сега МЗХ възнамерява да създаде и собствена агенция за одитиране, като така напълно ще затвори цикъла вътре в системата.

Македонските продавници идват
в. Капитал

По съседски най-голямата македонска верига погледна към България - семейната компания КАМ има план да открие 20–25 магазина в София до края на годината, после мисли да ги удвои. Заявката е, че обектите ще са от типа "хард дискаунт", но няма да са в огромния размер на конкурентите. Входната инвестиция не е гигантска - 2-3 млн. евро, защото първите обекти са под наем.

Любопитно ще е дали македонският дебют ще е успешен, след като балканското присъствие дотук беше неуспешно - словенците с обектите си Roda се изнесоха, сърбите през Maxi решиха да продадат бизнеса си. Другият ключов въпрос е дали някой ще успее да развие концепцията за верига удобни магазини - там се пробваха местната "Фамилия" и за кратко "Пикадили", но и двете начинания приключиха с раздробяване.

Такси "капани" оскъпяват бързите заеми с до 400%
в. Сега

Оскъпяването на бързите заеми отново стига до фрапиращите 400%. Оказва се, че компаниите от бранша масово надскачат наложения със закон таван за до 50% лихва, като прилагат различни трикове и дори напълно незаконни такси. Това твърди Комисията за защита на потребителите (КЗП), която е засипана с оплаквания от клиенти.

Законът, който уж трябваше да ограничи цената на бързите заеми до разумни размери, очевидно не работи, смята председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Едно от грубите нарушения, на които се е натъкнала комисията, е налагането на такси, свързани с усвояването и управлението на кредита. Такава е например таксата "писмо", която някои фирми начисляват, ако клиентът се забави с вноската и му пратят напомняне да се издължи. Друг трик на компаниите е да поискат предсрочно връщане на заема, ако клиентът има забавени плащания по други договори - например към мобилни оператори. Най-лошото е, че някои компании, като обявят кредита за предсрочно изискуем, искат потребителят да плати лихвите не към момента, а за целия срок. Друга хитрина на "магазините" за лесни кредити е, когато падежът на заема се случи в неработен или празничен ден, да броят за дата на падежа последния работен ден преди почивния. А това е нарушение на Закона за задълженията и договорите, според който винаги задължението възниква в деня след, а не преди почивката.

България е №1 в ЕС по харчове за отбрана и полиция
в. Сега

Страната ни е на челните места в ЕС по разходи за отбрана и обществен ред - 10% от всички държавни харчове. Средно за ЕС тези сектор имат 6.5% дял. Това показват данните на Евростат за разходите на европейските правителства за 2014 г. Правителството ни харчи повече от средното за ЕС и за икономически дейности - земеделие, комуникации, транспортни проекти. А в същото време оставаме далеч под златната среда по равнище на държавното финансиране за защита на околната среда, здравеопазване, образование, социална защита.

България се нарежда на първо място в ЕС по харчове за обществен ред и сигурност - 6.5%, което е два пъти повече от средната стойност за ЕС. Тук влиза финансирането на полицията, пожарната, съдилищата, затворите. Над 1/4 от тези средства отиват за правосъдната система, а структурите на МВР гълтат над 50 на сто от ресурса. Веднага след България е Румъния, която отделя 6% от разходите си опазването на обществения ред.

Бизнесът със зелена вълна от чиновниците
в. Стандарт

Бизнесът ще минава бързо през бюрократичните изисквания на администрацията. До края на годината ще се въведе принципът на мълчаливото съгласие при общуване с чиновниците. Това е предвидено в Националната програма за реформи, която беше приета в сряда от Министерски съвет.

Мълчаливото съгласие означава, че ако в посочения в закон срок една фирма няма отговор от страна на администрацията, това означава, че има положително становище на поставения от нея въпрос. Министерството на икономиката ще направи междуведомствена работна група, която да представи предложения за реалното прилагане на мълчаливото съгласие, в това число и предложения за закони, в които да се въведе този принцип, пише в програмата за реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още