IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 април

07:58 | 11.04.16 г.
Преглед на печата за 11 април

"Топлофикация София" завежда по 133 дела на ден

В. Сега

Само през първите два месеца от годината "Топлофикация -София" е завела 8000 дела срещу свои клиенти, съобщи омбудсманът Мая Манолова. "При тези темпове до края на годината исковете ще стигнат 50 000", коментира тя на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране. Манолова попита председателя Иван Иванов докъде е стигнала работата по промените в общите условия на топлофикациите, така че таксата "юрисконсулт", която товари с още разходи абонатите, да отпадне.

Още преди месец Иванов обеща, че КЕВР скоро ще промени общите условия, за да се пресече начисляването на въпросните такси при съдебни спорове между топлофикациите и техните абонати. "Не може дружествата чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения да обременяват с непоносими и големи като размер такси клиентите", обясни председателят на КЕВР. Регулаторът щял да изпълни ангажимента си, но чрез "стабилна правна рамка", за да не бъде атакувано в съда.

Продажбата на ВМЗ и "Кинтекс" пак се отлага

В. Сега

ВМЗ-Сопот и оръжейният търговец "Кинтекс" ще бъдат приватизирани до 2-3 години, а приходите от продажба на държавни активи ще растат. Това е заложено в новата средносрочна бюджетна прогноза, подготвена от Министерството на финансите - за периода 2017-2019 г. 

В плановете за приватизация за догодина са включени "Транзитна търговска зона Варна", "Булгарплодекспорт", "НИТИ", "Пазар за плодове и зеленчуци", "Институт по маркетинг". През 2018 г. трябва да приключат сделките за Вазовските машиностроителни заводи, "Научни изследвания по геодезия и фотограметрия", "Слънчев бряг" и др. МФ е оставило за 2019 г. намирането на частни инвеститори за "Кинтекс", "ГУСВ", "Пловдивпроект".

200 хил. безработни са намерили препитание през 2015 г.

В. Сега

През миналата година малко над 200 хил. българи са започнали работа на първичния пазар на труда, или с 10 хил. повече от плана, сочи отчетът за изпълнението на бюджета на министерството на труда. Близо 57 хил. младежи до 29 г. са започнали работа до 4 месеца след като са се регистрирали в бюрата по труда. От тях почти 15 хил. са работили на субсидирани позиции. Срокът от 4 месеца е ангажимент на страната ни в изпълнение на младежката гаранция, по която Брюксел е отпуснал финансиране от 56 млн. евро. 

Пускат за приватизация "БДЖ-Товарни превози"

В. Стандарт

Процедурата за раздържавяване на "БДЖ-Товарни превози" трябва да бъде обявена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) до края на тази седмица, научи "Стандарт". Оценката на компанията вече е изготвена, съобщиха запознати. Засега от ведомството пазят в тайна точните цифри, но се споменава сумата 85 млн. лв. За сравнение - това е с около 25 млн. по-малко от оценката за втория опит за приватизация, който беше прекратен от кабинета "Орешарски". Че процедурата за обявяване на третия опит за раздържавяване на "БДЖ-Товарни превози" ще бъде обявена до дни говорят още два факта. Първият е, че лично президентът на КНСБ Пламен Димитров вече е изпратил в АПСК условията на синдиката в бъдещия договор за раздържавяване на бъдат включени клаузи за запазване на работните места и на Фонд "Работна заплата" за три години след продажбата. Вторият е, че по същата тема за днес в агенцията е насрочена среща и на представителите на КТ "Подкрепа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още