IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 април

07:44 | 08.04.16 г.
Преглед на печата за 8 април

Централен депозитар: Фонд да поеме спящи акции от масовата приватизация за 3 млрд. лв.
В. Капитал Daily

Централният депозитар (ЦД) предлага да се създаде фонд, в който да влязат спящите акции от масовата приватизация от 1997 г. Стойността им се изчислява на 2-3 млрд. лв. по номинал, като това са книжа основно на дребни собственици, които не търгуват с тях или не са търсили дивидента си в давностния срок от 5 години. Според авторите на идеята промяната ще даде възможност всеки от тях или за година да се активира и да ги продаде, или да получи акции от новия фонд. Друг ефект трябва да бъде повишаване на ликвидността и оборотите на борсата, тъй като се предвижда фондът да бъде публично дружество.

България е заплашена от рекордна санкция от ЕС
В. Сега

България е застрашена от рекордна финансова корекция от Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По информация на няколко независими източника само по общинските проекти, финансирани по ПРСР, може да бъде наложена санкция за около 250 млн. евро. Държавен фонд "Земеделие" призна, че има риск, но само за 33 млн. евро. Яснота няма, защото в момента тече одит.

МОН окончателно остави новите учебници за догодина
В. Сега

Вече е окончателно ясно, че първолаците и петокласниците ще почакат още 1 г., за да се сдобият с нови учебници. През 2016/17 г. те ще изучават всички предмети по досегашните си книги, но учителите ще трябва да нагодят старото съдържание към новите учебни програми. За целта ще получат методически указания от просветното министерство. Само по история за 5-и клас ще има нов учебник (тъй като само тук има съществени различия със старата програма), който може да е готов през октомври. Това се разбра след финалната среща между МОН и издателите, които вчера подписаха двустранно споразумение.

За 60% от българите бежанците са заплаха
В. Стандарт

За повечето българи бежанците са заплаха за националната сигурност на държавата. В това са убедени 60% от участниците в национално представително проучване на агенция "Сова Харис". 15,2 процента са на обратното мнение, а 24,8 процента не могат да преценят. Изследването е по поръчка на Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт" и в него са участвали 1000  души. Проучването бе представено на кръгла маса на тема "Влияние на бежанската криза върху българското общество и българската политика".

МОН осигурява експериментална работа на 62 000 ученици
В. Новинар

Министерството на образованието и науката (МОН) ще създаде условия за експериментална работа на 62 000 ученици и 1750 училища. Това ще се осъществи по изготвената от ведомството национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Очакването по нея е да бъде подобрено оборудването в 25 професионални гимназии, обяви вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева при откриването на конференцията "Иновации за по-добро образование".

Британски студенти проучват Добруджа
В. Новинар

Британски и български студенти ще изследват туристическия потенциал на Добруджа. Групата чуждестранни младежи пристигна в България заедно с преподавателите си от едно от най-големите висши училища във Великобритания – Cardiff Metropolitan University. Посещението е по покана на Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) и ще продължи до 10 април. Студентите ще проучват възможностите за туризъм в неразвития все още в това отношение Добруджански регион. Младежите имат за задача да разработят план и проект за развитието на туризма в областта, както и да изготвят препоръки за конкретни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още