IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 март

08:44 | 26.03.16 г.
Преглед на печата за 26 март

Banco Popolare и Banca Popolare di Milano създават третата по големина банка в Италия

В. Капитал Daily

Италианските Banco Popolare и Banca Popolare di Milano (BPM) в крайна сметка ще успеят да се слеят, след като имаше съмнения, че Европейската централната банка няма да одобри консолидацията. Обединението ще създаде клонова мрежа от над 2 500 офиса и 25 000 служители по данни на Reuters. Това ще направи новото дружество третият най-голям кредитор в Италия след Unicredit и Intesa Sanpaolo.

Сливането би трябвало да донесе годишно икономия на разходите от 365 млн. евро след 2018 г. Към момента това се предвижда да стане без съкращаване на персонала, по думите на
директора на Banco Popolare Пиер Франческо Савиоти. Новата банка ще има централи в Милано и Верона и общ размер на активите от около 171 млрд. евро. По-пазарна капитализация BPM се оценява на 3.12 млрд. евро, което е със 640 млн. евро повече от тази на Banco Popolare, чиято стойност е 2.48 млрд. евро.

По следите на златните релси

В. Капитал

Мащабите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" са огромни. Отговорникът по жп линиите и гарите (който беше разделен от БДЖ заради европейските регулации) се нарежда на четвърто място в страната по размер на активите си, като за 2014 г. те възлизат на над 4 млрд. лв. Компанията е най-големият работодател в страната, като за 2014 г. служителите й са 11 624. Тя е и сериозен бенефициент по оперативна програма "Транспорт", като отговаря за проектите по рехабилитация и модернизация на жп линиите и управлява бюджет от 1.4 млрд. лв. през миналия период на оперативната програма и още толкова по настоящия. За да дофинансира проектите си, от време на време получава безлихвени заеми от държавата, като последният е от от изминалата седмица и е за 208 млн. лв. През 2015 г. получи други 110 млн. лв. пак целеви безлихвен заем.

За 2014 г. приходите на НКЖИ са 329.1 млн. лв. Идват от таксите, които плащат жп превозвачите за ползването на жп пътя и за контактната мрежа, които за 2014 г. са около 95 млн. лв., а от други дейности като наеми и т.н. - още 24 млн. лв. Основното перо в приходите обаче идва от държавата. Всяка година тя дава по 240 млн. лв. на НКЖИ - 135 млн. лв. субсидия (с която се плащат заплати) и 105 млн. лв. капиталов трансфер, който трябва да отива за ремонти.

НКЖИ беше определена от Брюксел като "слабо звено" във веригата на еврофондовете още в началото на миналия период и беше поставена под наблюдение.

Правната комисия най-нахално вдигна заплатите във ВСС

В. Сега

На фона на скандалите във Висшия съдебен съвет (ВСС), който очевидно е неспособен да взема безпристрастни и независими решения по кадровата политика в съдебната власт, в четвъртък депутатите решиха да възнаградят 22-мата му избираеми членове. С поправки в Закона за съдебната власт (ЗСВ) беше гласувано увеличение на заплатите им до размера на шефовете на върховните съдилища и главния прокурор, съобщи "Правен свят". Поводът е, че Министерството на правосъдието предложи те вече да не получават възнаграждение за участие в комисии, както досега.

Емил Димитров от Патриотичния фронт и Чавдар Николов от БСП предложиха изравняване на заплатите, а всички, с изключение на Реформаторския блок, гласуваха "за". Ако мине и през пленарната зала, предложението ще доведе дотам, че членовете на ВСС вече няма да вземат колкото върховните съдии, а колкото конституционните магистрати.

САЩ убиха втория в командването на ИД в Сирия

В. Сега

Вторият по старшинство военен командир на “Ислямска държава” е убит при американска операция в Сирия, съобщи пред телевизия Ен Би Си правителствен служител. Абдул Рахман Мустафа ал Кадули, известен като Хаджи Иман, загинал в четвъртък при атака на американски спецчасти. Министърът на отбраната Аштън Картъра потвърди новината на пресконференция в Пентагона и каза, че САЩ изпълняват план за "системно елиминиране на членовете на кабинета на ИД".

Американските власти бяха обещали награда от 7 милиона долара за главата на Кадули. Той е етнически туркмен, роден през 1957 или 1959 г. в северния иракски град Мосул, който е под контрола на ИД от 2014 г. Първоначално членува в иракското крило на Ал Кайда под командването на убития Абу Мусаб ал Заркауи и е негов заместник в Мосул. По-късно организацията се трансформира в ИД, а Кадули се включва в нея след като излиза от затвор в Сирия през 2012 г..

Смята се, че той е поел командването на ИД в Сирия от лидера “халиф” Абу Бакр ал Багдади, който бе ранен при американско въздушно нападение и бе прехвърлен в Либия за възстановяване.

Хотелиери обещават по-високи заплати

В. Стандарт

Хотелиери обещават, че през лятото ще дават с 10-20% по-високи заплати на сезонните работници. Причината е, че родните курорти ще са търсени през този сезон, а заетостта ще бъде висока. Едно от условията за започване на работа не е предишен опит, а владеене на чужд език - основно руски или английски. Но заради ръстта от 30% на немския пазар през това лято, работа ще има и за говорещите езика на Гьоте.

Поне 1000 са свободните работни места по Южното Черономорие, показва провежданата в Бургас трудова борса. Повечето комплекси поемат транспортните разходи и храната на персонала. За камериерки хотелиерите предлагат заплата от 500 лв., на рецепция - 650 лв. Министърът на туризма Николина Ангелкова призова в НС за по-високо качество и избягване на дублациите. От бранша контрираха, че ръководеното от нея ведомство до сега не е стимулирало по никакъв начин този процес, нито е направило нещо конструктивно.

Продават диамант на Шърли Темпъл за 3 млн. долара

В. Стандарт

Пръстен, който е бил притежание на Шърли Темпъл, ще се предлага с първоначална цена от 25 милиона долара от "Сотбис". От аукционната къща обясниха, че пръстенът "Сладко тъмно синьо" е с 9.54-каратов диамант и е подарък от бащата на актрисата през далечната 1940 година. Таткото го купил тогава за 7210 долара. Темпъл е една от най-популярните звезди на 30-те години на миналия век. Певицата и актриса почина през 2014 година на 85-годишна възраст.

Частен купувач се сдобил с бижуто от разпродажба в дома й и сега го е дал на аукцион. От "Сотбис" очакват наддаванията за прекрасния скъпоценен аксесоар да достигнат до 35 милиона долара. Това не е първата вещ на Шърли, която се продава. Преди време семейството й предложи за наддаване роклята, която е носила на церемонията по връчването на наградите на Американската филмова академия през 1935 година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още