IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 март

07:38 | 17.03.16 г.
Преглед на печата за 17 март

Варна пусна пак търга за пречиствателната станция на Златни пясъци
В. Капитал Daily

Община Варна пусна наново спрения търг за реконструкция и разширение на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци - с минимални промени и срещу същата цена от 24.5 млн. лв. и условия за класиране на офертите. Това става ясно от обявлението, публикувано в сряда на сайта на Агенцията за обществени поръчки.Търгът бе сред първите седем, които бяха спрени в средата на февруари по разпореждане на премиера Бойко Борисов. От думите на министър-председателя тогава стана ясно, че причината е завишената им цена, както и фактът, че сред кандидатите за изпълнението им са фирми, свързвани с изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев и с депутата от ДПС Делян Пеевски.

1/3 от евтините стоки у нас не отговарят на изискванията
В. Сега

Около 33% от евтините стоки в магазините у нас не са безопасни. Това са установили инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор след проверка на търговски обекти из цялата страна. Тя бе направена ударно по случай деня на потребителя - 15 март. Проверени са над 220 продукта като битови уреди, газови уреди, строителни продукти, лични предпазни средства и др. От тях 1/3 имат различни несъответствия. Специална проверка на Стоков базар "Илиянци" в столицата пък показва още по-голям дял на нередовните продукти - 40%. От тях най-често неотговарящи на изисквания за безопасност са детските играчки, електрическите битови уреди и осветителните тела.

АПИ търси нови продавачи на винетки за 20 млн. лева
В. Сега

Пътната агенция обяви, че ще търси нови разпространители на винетните стикери. Договорът със сегашните - "ВИП Секюрити" и "Български пощи", изтича в началото на идната година. Самата обществена поръчка ще бъде пусната на 1 юни, става ясно от анонса на АПИ. Прогнозната стойност е 20 млн. лева без ДДС, като срещу тази сума изпълнителите ще трябва да осигурят достатъчно на брой "гишета" за продажба на винетките, превозване, съхранение и доставяне на лепенките от печатницата през склада до всички пунктове за продажба.

35-40% търговска надценка в хляба
В. Стандарт

Цената на производителя представлява само 40% от крайната цена на хляба. Около 35-40% са търговските надценки, а 20% - ДДС. Това заяви пред БНТ Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Ако се въведе диференциран ДДС за хляба, то производството на сивия сектор ще намалее, смятат Марияна Кукушева и финансовият експерт Мика Зайкова. Ако данъкът стане 5%, това ще доведе до поевтиняване на хляба с 12-15%, каза Кукушева. Мика Зайкова подкрепи тезата за диференциране на ДДС ставката.

Бизнесът има нужда от средни специалисти
В. Новинар

С близо 25 процента са намалели учениците в професионалните гимназии през последните 10 години. Това заяви Томчо Томов от Българската стопанска камара по време на дискусия за дуалното обучение у нас. Междувременно бизнесът има нужда точно от средни специалисти, стана ясно при дебата. Всеки втори работодател изпитва сериозни затруднения при намирането на ключови кадри. "Нарастващ дефицит се наблюдава в 190 специалности от средно професионално ниво - кранисти, оператори, механици, стругари, заварчици и др.", обясни Томов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още