IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 март

07:56 | 15.03.16 г.
Преглед на печата за 15 март

Над половината общини са с тежки финансови проблеми

В. Сapital daily

По-голямата част от българските общини имат тежки финансови проблеми. Това показват данни на Министерството на финансите, предоставени на депутатите от бюджетната комисия, с които "Капитал" разполага. От числата се вижда, че повече от половината кметства са завършили 2015 г. с дефицит, въпреки че според Закона за публичните финанси това не е разрешено. Общата "дупка" към края на миналата година е близо 240 млн. лв., а парите са покрити от централния бюджет с допълнителни трансфери. За първи път от четири години бюджетното салдо на местната власт е отрицателно, а от данните се вижда, че това се дължи изцяло на разходите, свързани с европейските проекти.

Дефицитът, предизвикан от ударното усвояване на европейските пари, не е единственият проблем на местната власт. Над половината от кметствата не изпълняват някои от показателите за финансова устойчивост. Това означава, че с влизането на промените в Закона за публичните финанси тези, които не изпълняват три от критериите, ще трябва да изготвят план за оздравяване и евентуално ще могат да получат безлихвен заем от централното правителство.

Цацаров разпореди проверка на екологични проекти

В. Сapital daily

"Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по публикации в медиите за съмнително управление и разходване на средства от Европейския съюз", съобщиха в понеделник от държавното обвинение. Проверката обхваща различни екологични и природозащитни проекти, финансирани с европейски средства. Главният прокурор се самосезира от три неподписани статии във в. "Труд", публикувани в рамките на няколко дни в началото на януари.

Сотир Цацаров има изключително избирателна политика при самосезирането от медийни публикаци и очевидно внимателно подбира момента и обекта на проверката. Новината за прокурорската проверка сега идва в контекста на обсъждането на бъдещето на ски-зоната в Банско, в което част от проверяваните са активни участници.

Прокуратурата: "Агромах" е укрил 14 млн. лв. данък

В. Сapital daily

Чрез кухи фирми строителната група "Агромах" е ощетила бюджета с 14 млн. лв., се казва в съобщение на прокуратурата след проведена акция заедно с ГДБОП и Националната агенция за приходите (НАП). Според държавното обвинение са ползвани буферни дружества и фалшиви документи. Според представител на благоевградската компания "обвиненията на прокуратурата са незащитени и недоказани".

Проверката на "Агромах" е важна по няколко причини. Първо, това е една от компаниите, които през последните 2 години печелят най-много поръчки за ремонт на общински пътища в Западна и Южна България - за близо 100 млн. лв. Тя изгради отсечка от магистрала "Марица" и довърши "Струма" до Сандански и в края на миналата година консорциум с нейно участие подписа договор за 155 млн. лв. за частта от Благоевград до Кресна. При последната поръчка кандидатът получи максималните 100 точки за техническата си оферта, което обикновено е сигнал кой е фаворитът на държавата в търга.

Парите от еврофондовете за първите 4 екопроекта се чакат до няколко месеца

В. Сега

През тази година най-сетне ще тръгнат първите проекти с европейско финансиране от новия програмен период 2014 - 2020 г. по "Околна среда". Това стана ясно от думите на министър Ивелина Василева, която заяви пред "Сега", че очаква първите водни проекти да бъдат одобрени до няколко месеца.

Става дума за водните проекти на четири от големите градове - Пловдив, Добрич, Асеновград и Плевен. Те са на обща стойност малко над 400 милиона лева. Всъщност, освен проекта на Добрич, другите три са стари. Процедурите за тях тръгнаха в предишния програмен период - 2007 - 2013 г., но заради дълго съгласуване с Европейската комисия договори не бяха подписани. Очаква се в началото на лятото да започне реална работа по изпълнението на проектите в тези общини.

МФ обмисля нов данък заради личното ползване на фирмени вещи

В. Сега

Личното ползване на фирмени вещи, което бе обложено с ДДС с цената на пълен хаос, може да бъде ударено с втори данък. Фирмите, които признаят подобно ползване, ще трябва да плащат на хазната и нарочен данък върху разходите по линия на закона за корпоративното подоходно облагане. Целта на новия налог е да реши проблема с облагането на личното ползване в качеството му на непаричен доход за работниците. Според експерти обаче тази допълнителна тежест може да провали окончателно опита на хазната да си събере ДДС-то от личното ползване на фирмени стоки и услуги. 

Банско сваля цените на лифт картите

В. Стандарт

Ски курорт №1 в България - Банско сваля от 15 март цените на лифт картите. Еднодневната за върастни, която до днес бе 58 лв, от утре до 17 април вече ще е 46, а за студенти и ученици от 7 до 12 г, цените вече са съответно 42 и 32 лв. Картите за деца до 7 г си остават 1 лв на ден. Полудневната лифт карта след 12,30 ч е намалена от 48 лв на 38 лв. Билетът за кабинковия лифт е свален от 28 на 22 лв за възрастни, а за студенти и ученици е съответно 20 и 16 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още