IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 февруари

08:00 | 27.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 27 февруари

Картелът на богатите

в. Капитал Daily

В квартала на богатите, запазен за тези, които разпределят ресурсите, от две седмици се случват странни неща. На повърхността премиерът Бойко Борисов спира поръчки за стотици милиони на фирми, свързани с Делян Пеевски. Всичко започна със скъпия търг за магистрала "Хемус", където спечелиха консорциуми с водещи партньори фирми, свързвани с Пеевски и Валентин Златев.

Сега в навечерието на избора на ново ръководство на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) антимонополният орган, който никога не се е славил с голяма еманципираност, се прояви по-смел от всякога. КЗК обяви, че се съмнява, че седемте големи вериги на пазара на горива са в картел, а бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" злоупотребява с господстващото си положение. Говорителят й Марио Гаврилов заяви, че комисията е решена да стигне докрай.

ЕК предупреди България, че закъснява с жп закон

в. Сега

България бе заплашена с поредно дело в Съда на Европейския съюз (ЕС) заради това, че не е приложила изискванията на общността в железопътния транспорт. Това съобщи Европейската комисия (ЕК), която отправи предупреждение към още 6 държави - Германия, Гърция, Латвия, Люксембург, Румъния и Чехия. Предупреждението дойде в деня, в който депутатите ударно приемаха исканите от Брюксел текстове в закона на второ четене.

Страната ни не е транспонирала директивата за европейското единно железопътно пространство и е пропуснала и последния определен срок през миналата година, се казва в съобщението на ЕК. Става дума за основни разпоредби за отварянето на пазара в сектора на железопътния транспорт.

Дават на фермерите пари за гориво

в. Стандарт

Фермерите ще получават пари за горивото, което са използвали за тракторите си. Ваучерите за по-евтино зареждане на земеделската техника ще отпаднат. На тяхно място ще се въведе нова схема за подпомагане с по-ниска ставка за газьола за земеделска дейност, каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.

Проектът за промени в законите, свързани с предоставяне на помощта, вече е готов, допълни той. Предвижда се с отпадането на ваучерите разликата между ставката на акциза за селското стопанство и нормалната ставка да бъде възстановявана от Агенция "Митници", но след внимателни проверки за използването на горивата. Проверките ще се правят от Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието при прозрачни критерии, подчерта Горанов.

Скача броят на безплатните винетки

в. Новинар

С около 5 на сто нарастват безплатните винетки за хора с увреждания през последните 4 години, информираха „Новинар” от Агенцията за социално подпомагане. Ръст бележат и отпуснатите стикери към края на януари, когато от агенцията одобрили близо 164 800 заявления за безплатни винетки с валидност за 2016 г. Броят им спрямо същия период за изминалата година бележи скок с около 12 600 стикера.

В сравнение с отпуснатите винетки през първите два месеца на 2013 г. и 2014 г. отново се бележи увеличение, сходно с данните от тазгодишното. Най-натоварено на експертите от районните дирекции е през декември - януари, когато традиционно е пикът на желаещите да подадат документите, благодарение на които ще се сдобият без пари с винетен стикер. Право да получат безплатна винетка имат хората с 50 на сто намалена работоспособност или увреждане.

32 дома за деца са затворени за година

в. Новинар

Общо 32 дома за деца за затворили окончателно врати през изминалата година. Това сочат данните на годишния доклад за 2015 г. на социалното министерство за мерките за хората с увреждания, който е публикуван на сайта на ведомството.

Така през изминалата година са закрити един дом за деца с физически увреждания и 20 за деца с умствена изостаналост. Отделно от това здравното министерство е закрило и 11 дома за медико-социални грижи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още