IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 февруари

07:48 | 26.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 26 февруари

Първите промени в Изборния кодекс са за книгата на абсурдите
В. Сега

Дебатите при първото четене по 14-те законопроекта за промени в Изборния кодекс (ИК) в парламентарната правна комисия се превърнаха в поредното ярко доказателство за безпринципност и задкулисни договорки. След тричасово заседание народните представители направиха вота задължителен, което доведе до приемане на абсурдни наказания за отказалите да се подчинят, като спиране на социални помощи и отпадане на несъществуващи поощрения за участниците в изборите.

Държавата ще помага само на бедните при бедствия
В. Сега

Помощите, които държавата отпуска при бедствия за основен ремонт на пострадалите жилища, ще се вземат много по-трудно. Право на парите ще имат само най-бедните българи - тези, чийто доход е до линията на бедността за съответната година. За 2016 г. прагът е 300 лв. Освен това за едно жилище няма да може да се получават различни видове помощ при наводнения или други бедствия. Това предвиждат промените в правилника за работата на Междуведомствената комисия при бедствия и аварии, предложени от финансовия министър Владислав Горанов. Измененията, публикувани за обществено обсъждане, са резултат от последните промени в закона за защита при бедствия, са единствените мотиви на Горанов. В закона обаче бе записан общият текст, че получаващите помощта ще трябва да отговарят на определени критерии.

Консорциумът, свързван с Пеевски, обжалва спирането на поръчката за "Хемус"
В. Капитал Daily

Консорциум "ПСТ Хемус 2", който се свързва с Делян Пеевски, и турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" са подали жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу прекратяването на процедурата за избор на изпълнител на две отсечки от магистрала "Хемус". Решението за спирането на поръчката формално бе взето на 16 февруари с мотив липса на финансиране, но то дойде след инструкция лично от премиера. Борисов даде да се разбере ясно, че истинската причина не е липсващи средства, а че "витаят съмнения", че двете избрани за изпълнители обединения  -  "ПСТ Хемус 2" и "Джи Пи груп", се свързват съответно с депутата от ДПС Делян Пеевски и изпълнителния директор на "Лукойл" Валентин Златев.

Превръщат Пампорово в СПА дестинация
В. Новинар

Пампорово скоро може да се превърне в следващата голяма СПА дестинация у нас. Това стана ясно от думите на Мариян Беляков, който е изпълнителен директор на "Пампорово" АД. Пред Дарик той заяви, че вече усилено се правят проучвания в региона за извори с минерална вода. Белков обясни, че досега са направени само два сондажа, но не са попаднали на подходящи извори.

Спечелихме 17 млрд. лева от членството в ЕС
В. Новинар

Близо 17 млрд. лева е спечелила България от членството на стараната в Европейския съюз. Това става ясно от отговор на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев на депутатски въпрос. Прави се съпоставка между вноската, която България изплаща всяка година в бюджета на съюза, и средствата, които взимаме по различните еврофондове от 2007 година насам. Така за времето от януари 2007 до декември 2015 година страната ни е внесла общо 7,15 млрд. лева. През 2007 година вноската е била около 600 млн. лева, като следващите години вече скача на 900 млн. лева. Същевременно за същия период сме получили евросредства в размер на 24,1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още