IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 февруари

07:50 | 17.02.16 г.
Преглед на печата за 17 февруари

Собственикът на "Пик" вероятно ще има и телевизия

В. Сapital daily

Кафявата канонада от търсещите сензация сайтове "Пик" и "Блиц" съвсем скоро ще се пренесе и в телевизионния ефир.

На днешното си заседание Съветът за електронни медии (СЕМ) е трябвало да разгледа документите за регистрация на нов телевизионен канал - PIK TV, подадени от собственика на "Пик" Недялко Недялков. Точката е била отложена за следващия вторник заради отсъствието на председателя на СЕМ Георги Лозанов, но по информация на "Капитал" заявлението е щяло да бъде прието. Тоест е въпрос на време каналът да получи регистрация. Според експертите на СЕМ документите на Недялко Недялков отговарят на всички изисквания на Закона за радиото и телевизията.

Президентът отказа да спре корупционния Закон за обществените поръчки

В. Сега

Президентът Росен Плевнелиев не върна за обсъждане в Народното събрание текстовете от новия Закон за обществените поръчки (ЗОП), срещу който се обявиха депутати от различни партии. Вчера законът бе обнародван в "Държавен вестник".

ЗОП бе приет окончателно на 2 февруари. Народни представители от няколко партии обаче се обърнаха към президента с искане да наложи вето. Според тях някои от текстовете на закона отварят врата за корупция и злоупотреби с публични средства в полза на олигархични кръгове. Сигналът бе подаден от независимия депутат Гроздан Караджов, от Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок, Методи Андреев от ГЕРБ, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт и от независимия Георги Кадиев.

ЕК поставя Цацаров под спецнадзор

В. Сега

Кошмарите на главния прокурор Сотир Цацаров вероятно ще се сбъднат - Европейската комисия (ЕК) ще вземе под специален надзор управляваната от него институция. Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК ще направят независима експертиза за дейността на прокуратурата. При необходимост ще помогнат и за изготвянето на нова наказателна политика съобразно европейските стандарти. Това стана ясно от съобщение на Министерството на правосъдието.

До идеята се е стигнало след работна среща на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и директора на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК Мери Маккарти.

Липсата на експертиза по делото САПАРД се установи след 9 г.

В. Сега

Близо 9 г. след началото на делото за източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД съдът и прокуратурата откриха, че липсва една експертиза, макар че е приет проект за изготвянето й. Обвиняеми по това дело са бизнесменът Марио Николов и още няколко души. Според разследващите те са източили парите, като са купували стари машини за месопреработка и са ги представяли за нови.

На миналото заседание стана ясно, че е изчезнало заключение от банкова и техническа експертиза, а в понеделник се разбра, че експертиза изобщо няма, съобщи "Правен свят". Вместо това съдия Мария Кавракова констатира, че вероятно има техническа грешка в документите, тъй като там е записано, че експертизата е приета още от Софийския градски съд (СГС) и по нея дори са записани и въпроси на защитата.

Предлагат роден план "Юнкер"

В. Стандарт

Български вариант на плана "Юнкер" може да предложи изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев. "Искаме да подготвим по-адекватна система от насърчителни мерки за инвеститорите, защото към настоящия момент те са като един вид и размер "костюм". Искаме да скроим конкретния "костюм" за конкретния инвеститор, така че да можем да отговорим на съответните нужди", заяви за "Стандарт" Стамен Янев. Целта е така по-активно да се договарят и изпълняват конкретни инвестиционни проекти. А това минава през създаване на фонд за стратегически инвестиции, допълни той.

Вече трима осъдиха БНБ за парите си в Корпоративна

В. Стандарт

Вече трима вложители на фалиралата КТБ са спечелили дела срещу БНБ за просрочено издължаване на парите по сметките си. Това показа проверка на "Стандарт" вчера. Въпросните дела са приключили на първа инстанция в Софийския административен съд. Очаква се Централната банка да обжалва решенията на втора инстанция - във Върховния административен съд. Подобни искове са заведени от 50 души, съобщи Вера Ахундова, съпредседател на обединението "Ние гражданите"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още