IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 февруари

07:43 | 16.02.16 г.
Преглед на печата за 16 февруари

България може да остане единствената страна под наблюдение в ЕС
в. Капитал Daily

Румъния най-накрая може би ще се отдели от България и така страната ни ще остане единствената държава, която Европейската комисия наблюдава по въпросите с корупцията и съдебната реформа.

Това стана ясно в Брюксел, след срещата между председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и румънския премиер Дачиан Чолош.

"Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели процесът на мониторинг ще върви към своя край" бяха точните думи на председателя на ЕК.

Юнкер обяви, че е готов да приключи механизма за наблюдение над правосъдната и правоохранителната система в Румъния още в настоящия мандат на Комисията. "Очевидно е, че механизмът е постигнал целта си. Ще направя всичко по силите си и съм много доволен от румънското правителство", каза Юнкер.

Още 218 компании подписаха договори за 113.7 млн. лв. по "Конкурентоспособност"
в. Капитал Daily

Общо 218 малки и средни предприятия ще получат еврофинансиране по програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) за свои проекти, с които да подобрят производствения си капацитет. Одобрените бенефициенти са по втория краен срок на процедурата и ще си поделят малко над 113.7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Те получиха договорите си на официална церемония в понеделник. "Надявам се подписването на още 218 договора по първата процедура на ОПИК да е не само силен старт на годината, но и сигнал за развитие на малките и средните предприятия, които са основният двигател на българската икономика", каза икономическият министър Божидар Лукарски.

Почти всички одобрени

Вторият етап на процедурата "Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия" беше насочен към високотехнологичните и средно високотехнологичните промишлени производства. Това включва химични продукти, лекарства, компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, електрически съоръжения, машини и оборудване, автомобили и ремаркета. Около 280 компании подадоха проектни предложения до крайния срок 8 септември 2015 г., като общо 229 проекта отговаряха на всички условия, а 218 получиха финансиране. Това означава, че на практика средствата не са достигнали за десетина проекта.

5500 ученици са емигрирали в чужбина през първия срок
в. Сега

5491 ученици са емигрирали в чужбина през първия учебен срок от общо 696 хил. записани, съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Вчера той участва в обществено обсъждане на новите програми по литература и история за II, VI и VIII клас във Враца заедно с директори, учители и родители от Монтана, Видин, Плевен и София-област. "Тези деца едва ли ще се върнат, ако всички ние от българската образователна система не я променим, за да предоставя възможности", коментира той.

"За да има добри учебници за учебната 2017/2018 г., когато ще влезе в сила реформата за втори, шести и осми клас, трябва да намерим съгласие по учебните програми сега до средата на март", посочи Стаматов.

Лукарски заговори за различни начини за възстановяване на ДДС
в. Сега

Въпросите около облагането с ДДС на личното ползване на фирмени активи стават все повече. Икономическият министър Божидар Лукарски, който дотук не бе изразявал позиция по темата, изненадващо заговори за диференциация по браншове и прилагане на различни режими спрямо различните бизнеси.

Много въпросителни има и около бъдещото искане за дерогация от правилата за прилагане на ДДС при покупката на автомобили. Очаква се днес да стане ясно каква част от ДДС за лично ползване са начислили фирмите за първия месец на 2016 г. Сумата ще е показателна дали режимът изобщо ще се спазва.

Вече трима осъдиха БНБ за парите си в Корпоративна
в. Стандарт

Вече трима вложители на фалиралата КТБ са спечелили дела срещу БНБ за просрочено издължаване на парите по сметките си. Това показа проверка на "Стандарт" вчера. Въпросните дела са приключили на първа инстанция в Софийския административен съд. Очаква се Централната банка да обжалва решенията на втора инстанция - във Върховния административен съд.

Подобни искове са заведени от 50 души, съобщи Вера Ахундова, съпредседател на обединението "Ние гражданите".

Първото спечелено дело, което медиите огласиха, е от зам.-председателя на Военния съд в София Юлиян Банков. Съдия Камелия Стоянов му присъжда лихва от 8627,97 лв. по забавянето на изплащането на влога му от 196 000 лв. Другите две спечелени дела са заведени от адвокат и съдия, обясни Ахундова.

Всяка втора фирма не може да намери нужните специалисти
в. Новинар

Всяка втора фирма не може да намери нужните служители. Въпреки безработицата работодателите трудно откриват подходящите кадри, показва последният преглед на Европейската комисия за заетостта и социалната политика.

40% от компаниите в Европа са затруднени в намирането на подходящите служители. Данните са категорични - малко са страните, в които такъв проблем няма.

Само в Испания, Кипър, Гърция и Хърватия под 25% от компаниите изпитват трудности да открият желаните специалисти. А най-тежка е ситуацията в балтийските държави - в Естония например почти 70% от фирмите удрят на камък. "В последните години определено има разминаване между това, което бизнесът търси и това, което постъпва като кандидатури", потвърди пред Нова телевизия Димитринка Гринко - управител на компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още