IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 февруари

07:42 | 04.02.16 г.
Преглед на печата за 4 февруари

Пиер Луврие обжалва разрешението Спас Русев да придобие БТК
В. Капитал Daily

Една година след първата си поява като кандидат да придобие БТК и още редица компании в орбитата около фалиралата КТБ мистриозният белгийски инвеститор с руски връзки Пиер Луврие се завърна на сцената. Сега той обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разреши на Спас Русев да придобие контрол над телекома. Новината съобщи сайтът bivol.bg, а информацията за заведеното дело от Louvrier Investment Company 33 се вижда в регистъра на Върховния административен съд (ВАС). Все още обаче няма качени документи и мотивите на инвеститора не са ясни, още повече че още през лятото на 2015 г. той обяви, че се отказва от сделката и е върнал компаниите на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Злато от Брезник - след седем години и 120 млн. лв.
В. Капитал Daily

Най-новото златодобивно дружество в страната - "Трейс рисорсиз", което е част от групата на "Асарел – Медет" - Панагюрище, вече може да започне работа по проекта си край Брезник. В края на януари компанията подписа концесионен договор за добив на златно-сребърни руди от находище "Милин камък" край града. До изваждането на първия грам злато има още доста стъпки, но документът е финалният етап от административните процедури. Сега компанията може да започне подготвителните работи и строителството на съоръженията и ако всичко върви по план, до шест-седем години години да започне добив. Инвестицията се оценява на 120 млн. лв.

Пускаме нов дълг в чужбина до лятото
В. Стандарт

Държавни облигации на международните пазари ще пласира Министерството на финансите до лятото. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов след заседанието на Министерски съвет. Кабинетът одобри проект на Гаранционно споразумение между България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на държавна гаранция за заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

София променя изцяло движението в центъра заради метрото
В. Сега

В края на март и най-късно в началото на април проблемът с придвижването в центъра на София ще се задълбочи още повече заради строежа на третия лъч на метрото. От 21 март влизат в сила сериозни промени в движението, тъй като бул. "Патриарх Евтимий" ще се затвори изцяло на две места, съобщи шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев пред "Сега". Заради строителните работи бул. "Васил Левски" между Попа и НДК ще стане двупосочен. В две посоки ще се извършва движението и по "Патриарх Евтимий", както и в тунела при НДК. Тролеите ще се движат и в двете посоки по бул. "Васил Левски", като за целта до края на март трябва да е изградено тролейбусно трасе, което да позволява такова движение на тролеите.

Морето поглъща по 25 дка годишно от територията на България
В. Новинар

Всяка година Черно море поглъща около 25 дка от територията на България. Това се случва в резултат на разрушаването на бреговата ивица от абразията, съобщи изпълняващият длъжността директор на Института по океанология във Варна проф. Веселин Пейчев, цитиран от Дарик. По думите му процесът продължава повече от 10 000 години. Именно тогава се е повишило нивото на Черно море, което е заляло целия шелф, който е на около 30-40 км от сушата.

Зареждаме карти за метрото и на банкомат
В. Новинар

Догодина пътуващите с метрото в София ще могат с банкова карта, с която пазаруват и теглят пари, да пътуват и в метрото. Картата ще се зарежда в автоматите за продажба на превозни документи, които се намират до касите в метростанциите. В определен брой от тях ще бъде монтирано специално приложение за това. Това е пилотен проект, който в момента се разработва и ще бъде приложен от две банки, съобщи за „Новинар” директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още