IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 февруари

08:00 | 03.02.16 г.
Преглед на печата за 3 февруари

Общините ще договорят екопроекти за 1.2 млрд. лв. през тази година

в. Капитал daily

През 2016 г. общините ще могат да договорят проекти за близо 1.2 млрд. лв. за екология по оперативна програма "Околна среда", от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и от Националния доверителен екофонд. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Най-много средства (1 млрд. лв.) ще дойдат от европейската програма, като това е и близо една трета от общия й бюджет за периода 2014 - 2020 г.

Най-много пари са заделени за водните проекти. Те са три групи. Първата е тази на закъсняващите 8 общини от предходната оперативна програма. Това са Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол. Те получиха възможността да разделят проектите си на фази, така че да могат да ги довършат и през този период, и сега ги очакват 234 млн. лв. за целта. Втората група е на т.нар. ранни проекти по новата програма. Това са ВиК инвестициите на Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен (Долна Митрополия), като за тях ще отидат 402.6 млн. лв. За третата група от 5 общини са предвидени 121.5 млн. лв. Това са тези, които отговарят в пълна степен на принципите на водната реформа за окрупняване на сектора, където попада и Столичната община, която трябва да разработи регионалното си прединвестиционно проучване. 

МВР започна масови проверки за новите винетки

в. Сега

МВР започна масови проверки по пътищата за наличието на новите винетки. По-скъпите стикери влязоха в сила от 1 февруари. Заваляха и глоби от 300 лв. за липсата им. Водачите масово се оправдават, че проблемът с повишената стойност на винетките е в съда и магистратите могат да постановят в полза на гражданите. 

Делото за цената на стикерите е по няколко жалби и трябваше да се разгледа от Върховния административен съд вчера, но бе отложено и ще продължи на 22 март. Съдът обаче не се съгласи на предварително спиране действието на решението и това означава, че шофьорите трябва да си купят скъпите винетки независимо от бъдещия изход на делото.

Депутатите намалиха наполовина глобите за нарушения в обществените поръчки

в. Сега

Мнозинството в парламента и вчера потвърди, че обявеното затягане на контрола на обществените поръчки по изискване на Европейския съюз е само намерение. Това стана ясно от гласуваните текстове на изцяло новия закон, който беше окончателно приет на извънредно заседание с гласовете на мнозинството, докато паралелно течаха пазарлъци за новия просветен министър. Депутатите намалиха двойно размера на предложените от правителството глоби за възложителите.

Така например ако община или агенция запише в изискванията към участниците условие, което ограничава конкуренцията, Министерският съвет беше записал глоба за кмета и шефа на държавния орган до 20 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още