IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 февруари

07:55 | 01.02.16 г.
Преглед на печата за 1 февруари

Националната здравна карта: Съкращенията в болниците ще са най-големи в София
в. Капитал Daily

Очакваното драстично съкращаване на легла в Националната здравна карта (тя посочва броя на лекарите и леглата, с които здравната каса задължително да сключи договор) вероятно ще засегне само най-големите градове. Като цяло проектът, който вече е разгледан от съвета "Партньорство за здраве", предвижда леглата да не се съкращават, а да се увеличат с 2699 и да достигнат 53 655. Съкращения обаче има в леглата за активно лечение – хирургия, ортопедия, реанимация, акушерство и гинекология и др., и то в най-големите области. Най-драстично е свиването в столицата – общо с 1089, ако картата бъде приета в този й вид. В същото време тя предвижда да бъдат открити множество легла в градове, в които по традиция няма лекари.

Задава се нов хаос в образованието след оставката на Танев
в. Сега

Мотивираната със системни проблеми в образованието оставка на министър Тодор Танев може да доведе до още по-сериозни сътресения в сектора. Новината за отстраняването на министъра възроди натиска за отлагане на новия училищен закон. БСП дори се кани да сезира за част от проблемните текстове Конституционния съд. В същото време в ГЕРБ няма настроение да се правят компромиси и ще настояват всички срокове в писания от тях закон да се спазват. Това става все по-малко реалистично на фона на забавената номинация на нов министър, а тепърва могат да се чакат и кадрови промени на по-ниски звена в МОН.

Най-рискова продължава да е подготовката на новите учебници за първи и пети клас. Конкурсите за тях вече са обявени, но издателите на учебници заведоха съдебно дело и настояват прилагането на закона да се отложи с година заради невъзможност да се съставят добри учебници за законовия срок от 7 месеца. Самото оценяване и класиране на книгите, за чийто брой вече няма ограничение, ще се прави насред лятната отпуска през август. Танев говореше за компромисен вариант да се допусне изключение и петокласниците да учат един срок без учебници, по новите учебни програми или пък да им се дадат учебници за седми клас за някои теми.

Сметната палата: Хаос и неефективност спъват инвестициите
в. Сега

Българската агенция за инвестиции (БАИ) сериозно се затруднява в привличането на фирми, които искат да развиват бизнеса си у нас. Пречки са икономическата нестабилност и липсата на обслужване "на едно гише". Проблем са и масовото напускане на обучени експерти, както и хаоса в обществените поръчки и спорадичните контакти на агенцията с другите министерства, органи или общини, които също участват в привличането на инвеститори.

Това показва одитен доклад на Сметната палата за периода от началото 2013 г. до края на следващата - 2014 г. По това време в управлението на агенцията са били трима души - Борислав Стефанов (назначен от кабинета "Борисов" 1), предложението на Драгомир Стойнев - Светослав Младенов, и настоящият шеф на БАИ - Стамен Янев.

20% ДДС, ако шеф живее в хотела си
в. Стандарт

Собственикът на хотел, който живее в него, трябва да плаща 20% ДДС за използваната стая. Но ако собственикът или негов служител отседне в хотела за кратък период, например за уикенда или по време на лятната отпуска, ставката на дължимия ДДС е 9%. Като ДДС се дължи не само за стаята, но и за разходите за отоплението й, както и за ползваните услуги на персонала. Това гласи указание на НАП за използването на фирмени активи за лични нужди на собственика, шефовете или служителите в компанията. В указанието е посочено, че фирмите сами може да определят метод за разпределение на разходите, когато един актив се използва и за лични и за служебни цели. Принципът на закона е, че ако при покупката на един актив е ползван данъчен кредит, а след това той се ползва и за лични нужди, трябва да се начисли ДДС върху разходите за изхабяване и поддържане на актива. Като за автомобилите месечният разход за изхабяване е 1/60 от данъчната основа върху която е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит (приема се че колата се амортизира да 5 години). А за апартаментите разходът за изхабяване е 1/240 от данъчната основа (приема се че имотът се амортизира за 20 г.).

Въвеждат тикет система в 600 автобуса в София
в. Новинар

До пролетта на 2017 година ще бъде въведена електронна тикет система в 600 автобуса в София. Това съобщи за „Новинар” зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. В момента такава система има в метрото, тролеите и трамваите.

От Центъра за градска мобилност (ЦГМ) са внесли за разглеждане и одобрение от градския парламент предложение за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да разработи, достави и внедри единна система за продажба и таксуване на превозни документи.

В документацията е записано, че срокът за доставката и монтажа на оборудването и разработването и внедряването на софтуера е не повече от 12 месеца. Прогнозната стойност на поръчката е 15 милиона лева. Те ще бъдат от бюджета на ЦГМ, но няма да се плащат накуп, а в продължение на четири години, изтъкна Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още