IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 януари

07:30 | 18.01.16 г.
Преглед на печата за 18 януари

Синдиците на КТБ се активизираха срещу прихващанията

В. Сapital daily

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) се активизираха в делата срещу кредитополучатели, които са правили сделки по прихващания на заемите си със закупени депозити. През първите дни на януари в Софийския градски съд (СГС) са били подадени нови искови молби, по които са образувани производства срещу шест търговски дружества. Сред тях за първи път има и фирми, водещи към депутата от ДПС Делян Пеевски.

С действието си синдиците демонстрират, че вече атакуват сделки на по-широк кръг. Досега основните действия бяха насочени към Едуардо Миролио, Гриша Ганчев и мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев. Въпросът сега е дали интересът ще бъде отстояван качествено, а не проформа.

Всички прихващания и встъпвания в дълг могат да бъдат атакувани от синдиците, тъй като намаляват активите на банката и ощетяват останалите кредитори. Цесиите (сделките по пеахвърлянето на депозита към кредитополучателя) не са атакуеми, защото са между частни субекти и не променят нищо за КТБ.

Първи по-видим ръст на автопазара след кризата

В. Сapital daily

След като през 2014 г. пазарът на нови автомобили в България имаше първия по-отчетлив ръст (5.9%) от кризата насам, през 2015 г. продажбите вече растат с двуцифрен темп. Представители на бранша определят изминалата година като успешна, а причините за повишеното търсене са икономическият растеж и подновяването на автопарка както от бизнеса, така и от страна на частни лица.

В оптимистичните данни има една уговорка - в обобщението влиза и реекспортът на автомобили, за който няма точни числа, но по неофициална информация той формира 15-20% от пазара. Така през миналата година има ръст от 15.6% според членове на Асоциацията на автомобилните производители и вносители до около 28 хил. коли, а според регистрациите на нови коли в КАТ растежът е 12.3%. Последните два месеца дори е имало над 20% растеж. Публични данни за пазарните дялове няма, тъй като заради кризата спадът на цените и последвалата възможност за реекспорт ААП спря да публикува от 2011 г. данни за пазара.

Най-големите общини свиха бюджетите си за 2016 г.

В. Сега

Най-големите български общини смятат да харчат през настоящата година по-малко пари в сравнение с миналата, сочи проверка на "Сега". Намалението в бюджетите е основно за сметка на мащабни строителни проекти. В момента текат обсъжданията, а гласуването в общинските съвети ще е следващите седмици.

Бюджетът на София е 1.2 млрд. лв. - с около 250 млн. лв. по-малко от 2015 г. Свиването идва от по-малкото предвидени строителни проекти. Със сигурност ще се работи по третия лъч на метрото - от булевард "Владимир Вазов" до квартал "Овча купел". За него ще отидат 180 млн. лева европейско финансиране и около 20 млн. лв собствени средства. Макрорамката на варненския бюджет за 2016 г. е 221.67 млн. лв., което е с около 40 млн. лв. по-малко. И морската столица ще пести от капиталовата програма. За 2016 г. остана довършването на проекта за интегриран градски транспорт, който стартира през 2013 г. и е на стойност около 110 млн. лв.

70% от добива на пясък и чакъл е криминален

В. Сега

Незаконният добив на пясък, чакъл и др. строителни материали расте неудържимо през последните години и вече достига 70%, алармира минният бранш. Според фирмите, които работят на светло, държавата трябва да вземе спешни мерки, за да защити както бизнеса, който страда от нелегалната дейност, така и хазната, която понася огромни загуби от укриване на данъци и концесионни такси. Преди месеци от КТ "Подкрепа" дори обявиха, че има проучване, според което 90% от пясъка и трошения камък в автомагистрала "Струма" са незаконно добити. Според Българската минно-геоложка камара (БМГК) само една трета от добива на скално-облицовъчни, инертни и строителни материали се извършва по правилата.

Пазарът на жито в застой

В. Стандарт

Пазарът на жито замря. Въпреки данните на земеделското министерство, че износът на пшеница е скочил с 58% през последните месеци и от 1 юли до 10 януари са изнесени 1,1 млн. тона, земеделци от Добричко твърдят, че в момента пазар на зърнени култури реално няма. Експортът, който тече в момента, е на фючърси, сключени още миналата година, обясниха стопаните. Те дори определят като странна ситуацията, че няма никакво търсене на слънчоглед. Търговията с маслодайната култура е в застой отпреди Коледа, казват фермерите, като допълват, че и цената е доста надолу спрямо миналата година. Тон слънчоглед е около 780 лв. от производител, но няма търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още