IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 януари

07:38 | 14.01.16 г.
Преглед на печата за 14 януари

Програма за заетост поема половината разходи на работодателите за заплати и осигуровки

В. Сapital daily

Работодатели и младежи до 29 години вече могат да подават в бюрата по труда заявления за кандидатстване по новата схема "Обучения и заетост за младите хора", съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Програмата ще осигури първоначално 30 млн. лв., като общата стойност е 115 млн. лв. Те ще бъдат предоставени на кандидат-работодатели за заплати и осигуровки на младежите за първите шест месеца от трудовия им стаж. Схемата предоставя възможност и за обучения, като тогава ще се осигурят половината заплата и осигуровки на обучителя.

ВСС не откри нарушения по "Яневагейт"

В. Сapital daily

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати проверката, образувана във връзка с изтеклите записи от разговори между бившата председателка на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и отстранената търговска съдийка Румяна Ченалова, научи "Капитал" от източници в съвета. Мотивът е, че няма данни за нарушение, изчерпани са всички способи за проверка, а изпратената от прокуратурата експертиза на записите е приела, че същите са били манипулирани. По време на заседанието на етичната комисия е имало спор дали в решението да бъде записано, че нарушението е недоказанно, а не, че няма данни за такова. В крайна сметка мнозинството е наложило да бъде записано, че няма никакви данни за нарушение.

Вузовете ще запазят слабите си звена само с платен прием

В. Сега

Държавата ще реже приема в слабите специалности на висшите училища, но ще им позволи да компенсират загубените студенти с платен прием в същия размер. Това решиха депутатите от просветната комисия, приемайки на второ четене текстове от законопроекта за промени в Закона за висшето образование, обединяващ предложенията на МС и на депутати от различни партии.

Според одобрените вчера текстове правителството ще определя направления и защитени специалности (с недостиг от кадри), които ще получават приоритетно финансиране. Приемът пък ще се определя не само според заявените бройки от университетите, но и според оценката на научната дейност във вуза, данните за реализацията на студентите и приоритетите за икономическото развитие на страната. Така направленията с ниски резултати ще бъдат лишени от финансиране. Очакванията са например половината от висшите училища, предлагащи обучение по икономика, да не получат държавна субсидия за това направление.

Притоплената реформа вдигна полицаите в стачна готовност

В. Сега

Полицейските синдикати са готови отново да изкарат униформените служителите на улицата, тъй като правителството прави нов опит да ореже 20-те заплати при пенсиониране в МВР. Реално реформата, която финансовият министър Владислав Горанов искаше да прокара през есента със Закона за бюджета за 2016 г., се предлага и сега с малки разлики, става ясно от проект за промяна на Закона за МВР, с който "Сега" разполага.

В него се предвижда обезщетенията на полицаите при пенсиониране да се намалят от 20 на 10 заплати за тези, които са постъпили в МВР след 2006 г., както и за новопостъпващите в системата. Дългогодишните полицаи ще могат да се пенсионират с 20 заплати, както досега. Тях ще ги засегне отмяната на класа за прослужено време. Хората от администрацията на МВР ще бъдат преназначени на трудови договори, но за целта ще трябва да им се изплати полагащото им се към момента обезщетение - грубите изчисления сочат, че става дума за поне 100 млн. лв. Това тотално се разминава с изявлението на Горанов, че няма да плати обезщетения на чиновниците при преназначаване. Промените, предлагани от ръководството на МВР, на практика копират тези, заради които беше масовият протест преди два месеца.

600 млн. губи металургията от скъп ток

В. Стандарт

Над 600 млн. лв. са месечните загуби само на металургичната индустрия от неприлагането на Наредбата за намаляване на тежестта от разходите за енергия от ВЕИ. Това обявиха от Браншовата асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) на работна среща на работодателските и браншови организации, която се проведе преди ден в Българската стопанска камара (БСК).

Неизпълнението на поетите миналата година от държавата ангажименти за реформи в енергетиката беше основна тема на срещата, в която участваха както четирите национално представителни работодателски организации.

Затварят гръцки банки у нас

В. Новинар

Гърция предвижда да затвори 250 клона на банките си, което ще засегне основно филиалите на кредиторите в България и Румъния, пише атинският вестник "Вима". Прогнозите са гръцките финансови институции да намалят с около 6000 броя служителите си до края на следващата година. Ако тези планове се осъществят, броят на служителите в гръцките банки ще бъде намален наполовина в сравнение с периода преди избухването на финансовата криза.

Големи съкращения се очакват от Национална банка на Гърция и банка "Пиреос", която миналата година поиска държавна помощ за покриване на капиталовите си нужди. Предвидено е и намаляване на банковите клонове в Гърция с около 10 на сто от сегашните 2500 на 2250. Най-много съкращения ще има отново в „Пиреос” и Алфа банк, които ще затворят над 200 клона в южната ни съседка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още