IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 януари

07:44 | 13.01.16 г.
Преглед на печата за 13 януари

A.T. Kearney: България губи атрактивност за инвеститори заради по-високите осигуровки
В. Капитал Daily

България падна с три места и вече заема 12 позиция в годишната класация за най-атрактивна аутсорсинг дестинация на консултантсата фирма A.T. Kearney. Така се влошава един от малкото измерители, по които страната беше видима за инвеститорите. Причината за по-задното място според консултантската компания е, че расте цената на труда - и то не пазарно, а заради вдигане на "разходите за данъци, осигуровки и регулации". До миналата година България беше в топ 10 в света, където беше единствения европейски представител. Сега пред нас е Полша, а тенденцията, която инвеститорите виждат, е за влошаване на условията.

София пуска велосипеди под наем срещу левче за час и половина
В. Сега

Столичната община смята да осъществи амбицията си да пусне под наем велосипеди за гражданите си, като вземе пример от другите европейски градове. Тази остаряла идея беше обсъдена в няколко поредни заседания на общински комисии и условията й се промениха няколко пъти. Както стана ясно на последната среща във вторник, софиянци ще имат възможността да карат колело 30 минути гратис, а следващия час - толкова, колкото струва возенето в градския транспорт.

61 хил. фирми са се регистрирали в НОИ за е-болничен
В. Сега

Над 61 хил. работодатели и упълномощени лица са се регистрирали вече в Националния осигурителен институт, за да подават по електронен път болничните. Средно около 150 хил. фирми подават болнични, казват от НОИ. От 1 януари всички фирми, които подават над 10 болнични листа, могат да правят това само по интернет. Данните за януари обаче се подават до 10 февруари и затова от НОИ очакват регистрацията да се увеличи.

Фалира ломският завод на украинеца Деменюк
В. Стандарт

Фалира ломският металургичен завод на украинския безнесмен Виктор Деменюк, съобщават от бюрото по труда в града. От управата му е постъпило уведомление, че до края на януари ще бъдат съкратени 100 души. Причината – срив на международния пазар за суровини. Виктор Деменюк бе представител на сънародника си Константин Жеваго в комбината в Кремиковци. През 2012 в Лом той откри свой завод – „Барит Майнинг", за преработка на метална суровина, като закупи голяма въртяща се пещ с дължина 60 метра от Кремиковци.

Цената на олиото скача
В. Новинар

Цената на олиото ще се увеличи.Това прогнозира директорът на Софийската стокова борса Антонина Белопитова на годишния отчет на борсата, където станаха ясни резултатите от дейността й. „Очакваме по-малка продукция от слънчоглед и затова респективно вдигане на цената му. В момента украинският слънчоглед се продава за 410 долара за тон без ДДС, а българският за 760 лева, което е повишение с 16 на сто“, обясни Белопитова.

Соларни дървета ще греят в центъра на Бургас
В. Новинар

Соларни дървета никнат в центъра на Бургас. Първата композиция ще се появи още тази пролет на площад "Тройката" в района на Съдебната палата, а втората ще бъде в близост до Бургаския свободен университет. Соларните дървета са част от най-новия иновативен проект на бургаската община. "Така наречените соларни дървета всъщност представляват изнесени информационни офиси, захранвани със слънчева енергия", обясниха от кметството. Проектът е пилотен не само за Бургас, но и за цяла България, поради сложната флуидна форма на инсталацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още