IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 януари

07:56 | 12.01.16 г.
Преглед на печата за 12 януари

ПИБ е финансирала Блъсков за покупката на "Труд"
в. Капитал Daily

Сделката, чрез която в средата на декември 2015 г. Петьо Блъсков придоби вестник "Труд" от Венелина Гочева, е финансирана от Първа инвестиционна банка. Това става ясно от договор за залог на търговското предприятие на "Труд медиа", който е бил подаден пред Агенцията по вписванията миналия петък, но все още не е вписан. Дружеството, чрез което стана прехвърлянето, заедно с марките "Труд", "Дневен Труд", "Жълт Труд", "Седмичен Труд", "Нощен Труд" е било заложено срещу 3.7 млн. евро кредит, които ПИБ е отпуснала на "Блъсков медиа". От тях в момента на пазара излизат само "Труд" и "Жълт Труд".

Облигационерите на БДЖ започват продажби на имоти на компанията
в. Капитал Daily

Просрочените задължения на Българските държавни железници вече доведоха и до първа продажба на сграда на транспортния холдинг. Това става ясно от Регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители.

На купувачи се предлага административната сграда на Транспортна полиция, която е собственост на "Холдинг БДЖ". Въпросната служба вече не се помещава там и имотът е необитаем. Процедурата е задействана от кредиторите по втория облигационен заем на БДЖ, по който има просрочия от години и те не могат да съберат вземанията си. Сградата се намира на столичния булевард "Княгиня Мария Луиза" 110а. Тя е на пет етажа. Продажбата ще започне на 12 януари и ще продължи месец, като началната тръжна цена е 2.732 млн. лв.

Скъпата е-система за документи ще обслужва само шепа хора
в. Сега

За пореден път управляващите въвеждат и шумно рекламират скъпоструваща е-услуга, която на практика е почти неизползваема. Това е новата система за електронни консулски услуги, която трябва да позволи приемането и обработката по електронен път на заявления за подновяване на лични карти, паспорти и шофьорски книжки. Тя струва 700 хил. лв. Услугата обаче реално ще се ползва изключително рядко, тъй като клиентите й трябва да отговарят на редица ограничителни условия, които я обезсмислят. Не е ясно и защо тя може да се ползва само от българи в чужбина. Освен това скъпоструващата платформа не е изцяло онлайн - накрая заявителят трябва да се яви в консулската служба и да си получи документите лично, вместо да му бъдат доставени с куриер.

Желаещият да подаде документи за паспорт по електронен път трябва да има вече издаден български личен документ в последните 59 месеца и да са му били снети биометричните данни. Задължително е срокът на личните му документи да не е изтекъл. Ако е, той трябва да се яви лично в някое РПУ, за да бъде първо глобен. Необходим е и електронен подпис. Кандидатите за първи паспорт не могат да се възползват от услугите.

Министерството на икономиката дава 240 000 лв. за анкета сред фирмите
в. Сега

Само месеци след отварянето на част от мерките по "Иновации и конкурентоспособност" за периода 2014 - 2020 г. Министерството на икономиката се готви да анкетира българския бизнес дали и доколко е наясно с кандидатстването по новата програма. Допитването ще струва 200 000 лв. без ДДС, или общо 240 000 лева, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Заедно с популярността на програмата фирмите ще трябва да кажат и какъв е нейният имидж, както и дали са удовлетворени от провеждането на информационните дни по нея. Подобни въпроси ще има и към "широката общественост".

Разширяват Южния парк за нова атракция
в. Новинар

Най-големият у нас късноантичен мавзолей в столичния квартал „Лозенец” ще бъде превърнат в туристическа атракция до две години. За да улесни достъпа до забележителността, която се намира на стотина метра от Южния парк, Столичната община ще разшири градината с една нова алея.

Тя ще тръгва от мавзолея и ще стига до централните зони в парка, за да се насърчат хората, които се разхождат в него, да посетят и уникалния исторически обект. Това съобщи зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Късноантичният мавзолей на ул. “Димитър Хаджикоцев” бе открит при археологически проучвания през 2001 г. При разкопките бяха намерени богат керамичен материал, монети, гробен инвентар, а в близост до мавзолея и пещ за керамика, както и останки от масивен античен градеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още