IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 януари

07:43 | 06.01.16 г.
Преглед на печата за 6 януари

Само за месец хазната натрупа близо 1.9 млрд. лв. дефицит
В. Сега

През декември 2015 г. хазната е натрупала рекорден за последните години дефицит на месечна основа - минусът в сметките на държавата е нараснал с 1.88 млрд. лв. Така, с отчетения към края на ноември дефицит от 406.4 млн. лв., бюджетната година приключва с отрицателно салдо от 2.287 млрд. лв. Ударните разходи в последния месец на годината очаквано водят и до чувствително намаление на размера на фискалния резерв. Това показва прегледът на предварителните данни за изпълнението на бюджета към края на декември 2015 г. От числата става ясно, че хазната приключва годината с изпълнени на 100% разходи, а дефицитът е по-нисък от планираното заради леко преизпълнение на приходите.

При празни лагери агенцията за бежанците иска допълнително 8 млн. лв.
В. Сега

Въпреки че бежанските центрове стоят празни, Държавната агенция за бежанците (ДАБ) смята да обяви гигантска поръчка за храна, като направи уговорка, че ще иска допълнително финансиране. Според сметките й за 2016 г. са необходими близо 8 млн. лв. само за храна на имигрантите, които евентуално ще минат през България. Толкова обаче бил целият й бюджет за годината.

Русенска фирма ще шие за германската модна къща Escada
В. Капитал Daily

Русенското шивашко предприятие "Аристон С" започва през март да произвежда облекла за германската премиум модна марка Escada. Германската компания сама потърсила контакт с "Аристон С" благодарение на дългогодишното сътрудничество на русенската фирма с друг голям моден бранд - Hugo Boss. С това се очаква персоналът да се увеличи с 25% в производствената база в Русе, съобщи за "Капитал Daily" управителят на предприятието Николай Синабов.

Соята на мода в Добруджа
В. Стандарт

Добивът от пшеница в Добруджа през 2015 г. е средно 537 кг/дка, като на места надвишава 700 кг/дка. При засети 1 милион 199 хил. дка в хамбарите са влези 643 401 тона зърно. Средният добив на ечемик за миналата година бе 478 кг. от декар. Прибраното зърно възлиза на 31 727 тона. Това показват данните на ОД"Земеделие и храни" – Добрич, предава ИА Добруджа.През 2015 г. най-модерна е соята. През миналата година са засети 65 000 дка със соя по програми на ДФ"Земеделие", като сеенето през 2014 г. е било нулево.

Спират 350 000 коли без застраховка
В. Стандарт

До два месеца близо 350 000 автомобила у нас може да бъдат спрени от движение. Причината е, че те нямат сключена задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Става въпрос за 12 на сто от целия автопарк. Нарушителите попадат под ударите на промените в Кодекса за застраховане, който влиза в сила от 1 януари.

БАБХ очаква разрешение от ЕК за промяна в плащанията на екарисажите
В. Новинар

Очаква се разрешение от Европейската комисия, за да може схемата, по която държавата плаща на екарисажите, да бъде променена. Водят се разговори за осигуряване на държавна помощ. Това каза зам.-директорът на Българската агенция по храните (БАБХ) д-р Тенчо Тенев. Коментарът му дойде часове след като екарисажът в Шумен спря да работи заради дълг на държавата към фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още