IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 януари

07:55 | 05.01.16 г.
Преглед на печата за 5 януари

Поне още месец данък "Уикенд" ще е с неясни правила

В. Сapital daily

Прилагането на данък "Уикенд" ще е неясно още поне един месец. Причината е, че в проекта на финансовото министерство за правилника към Закона за ДДС липсва каквато и да е конкретика за механизма и методиката, новите редакции по-скоро няма да бъдат добавяни, а и няма обявена дата за приемането му. Освен това от Националната агенция за приходите (НАП) обещават методология до края на януари. Указанията са нужни на фирмите, но има риск и в тях да има спорни моменти, които няма да бъдат обсъдени със засегнатите компании.

Проектът на правилника предстои да бъде окончателно изготвен от финансовото министерство, после одобрен от Министерския съвет, а накрая обнародван в Държавен вестник. Дотогава данъчните служители ще се позовават само на общите разпоредби в Закона за ДДС, влезли в сила от 1 януари 2016 г. Там е записано само, че при едновременно използване на стоки или услуги извън дейността на съответната фирма се дължи ДДС за частта за лична употреба. В закона и в правилника няма минимален праг за стойността на стоките, което значи, че и най-дребните предмети трябва да бъдат следени и отчитани. Това ще създаде нова ненужна бюрокрация за стотици хиляди компании и риск от субективно третиране от страна на НАП.

Kурортите пълни и след празниците

В. Стандарт

Курортите ни продължават да са пълни и след празниците. Най-много туристи има в зимните ни дестинации и в спа хотелите в България. Това обяви председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Тенденцията се запазва - родните хотели да са пълни с гости от Балканите и Русия. В Пампорово основно гостите са от Македония, Сърбия и Турция. А в Банско и Боровец към тях се прибавят и руски и гръцки гости. Сръбската и руската Коледа традиционно се празнува на 7 януари и затова курортите ни ще продължат да са пълни поне до края на седмицата. Резервациите за целия месец януари са добри и очакваме отличен зимен сезон, прогнозираха туроператори. Гостите търсят качествен продукт и места с добро обслужване, обясниха от бранша.

Банките увеличават таксите за най-използваните услуги

В. Сега

Част от банките у нас промениха или планират да увеличат някои от основните си такси. През последните години, откакто кредитирането е замръзнало, доходите от такси и комисиони заемат все по-голям дял в печалбата на трезорите у нас. Финансовите институции променят тарифите си по няколко пъти годишно, като най-често повишават цените на услугите. Очаква се през 2016 г. тенденцията да се запази и печалбата от такси да порасне още, защото някои банки вече промениха своите официални тарифни условия в посока нагоре, показва проверка на "Сега".

Присъединяването към делото за винетките е безплатно

В. Сега

Присъединяването към делото срещу винетките може да стане чрез молба със свободен текст и напълно безплатно. Добре е към молбата да се приложат и копия от контролен талон или друг документ, доказващ, че съответният човек е собственик на лек автомобил и че кара кола, която се движи по пътната мрежа. Това обясни пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, който е специалист по дела срещу актове на правителството.
Ден по-рано "Правен свят" обяви, че Върховният административен съд (ВАС) е насрочил за 14 ч. на 2 февруари разглеждането на делото срещу новите цени на винетките, образувано от Николай Филев от София. До деня на заседанието всеки правоспособен собственик на автомобил може да се присъедини към делото.

Излизат резултатите от проверката на спреният лифт на Витоша

В. Сега

Причините за спреният лифт на Витоша ще станат ясни днес. До обяд трябва да са готови резултатите от проверката на държавата, предаде Нова тв. В неделя десетки туристи останаха блокирани във въздуха при минусови температури на слизане от хижа „Алеко” към Симеоново. От „Витоша ски” обясниха, че става въпрос за техническа повреда, която е довела до авария. След като проблемът беше отстранен, съоръжението ще заработи отново от днес. Всяка година Агенцията по метрология проверява общо 70 километра въжени линии в зимните курорти. След инспекциите тази година няма спрени линии или санкционирани собственици на съоръжения. Няма и отчетени нарушения.

Проверяваме цените на лекарствата в интернет

В. Новинар

Още от този месец ще можем да правим справка за цената на лекарствата чрез мобилния си телефон. Чрез новата електронна услуга ще знаем дали ни мамят, съобщи бТВ. Новите електронни регистри на Съвета по цени и реимбурсация на лекарствата ще бъдат достъпни от средата на месеца. Цената на лекарствата ще можем да проверяваме и като изпратим SMS.

Електронните регистри ще са достъпни за всеки, който има интернет. Ако напишем името и лекарствената форма, например, ще получим разбивка за цената, поема ли се от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и ако да - колко трябва да доплатим в аптеката. Ако лекарството е по здравна каса, то най-евтиното в съответната група, ще бъде оцветено в специален цвят. Така хората ще се ориентират лесно и ако пият по-скъп вариант или доплащането се е увеличило, ще могат да поискат от лекаря да замени лекарството с по-евтино. Целият проект е за около половин милион лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още