IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 декември

08:05 | 28.12.15 г.
Преглед на печата за 28 декември

Раздават храната за бедни след Нова година
в. Стандарт

Раздаването на храни за бедните ще започне от 6 януари. Първият пакет ще съдържа пет вида продукти - брашно, спагети, компот, леща и конфитюр. За тези стоки Агенцията за социално подпомагане е сключила успешно договори с фирми доставчици. Проблеми с обжалванията и неявяване на кандидати обаче са причина да се провалят първоначалните планове на социалното министерство и на Агенцията за социално подпомагане бедните да получат пълните хранителни пакети още преди Коледа. Около 255 000 домакинства и самотно живеещи трябваше да получат комплект от 21 продукта на стойност около 100 лв. всеки с ДДС.

Класираните фирми за доставка на олио и захар не се явиха за подписване на договори, а срокът изтече на 25 декември, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Тъй като крайната дата съвпада с коледните празници, на фирмите ще им се дадат още няколко дни толеранс и ако и тогава не се явят, средствата за тези два продукта ще бъдат прехвърлени за следващата година, когато ще бъдат раздадени двойни дажби, обясниха от агенцията.

Зърното поевтиня преди празниците
в. Стандарт

Цените на пшеницата, слънчогледа и царевицата отбелязаха лек спад преди празниците, заявиха производители. Търговията със зърнени култури е в застой, като земеделците в Добричко казват, че това е характерно явление преди коледно-новогодишните празници. В началото на декември царевицата е стигнала предложения от порядъка на 300 лв. за тон, слънчогледът се е продавал за 800-820 лв. за тон, а пшеницата - за 310 лв. за тон.

В момента обаче спадът при царевицата е с 10-20 лв. за тон, при пшеницата почти няма промяна - цената е по-ниска само с 5 лв., а най-голям спад има при слънчогледа - до 780 лв. за тон. Зърнопроизводителите са категорични, че към момента няма отражение върху търговията на изострените политически отношения между Русия и Турция. Русия заедно с Украйна са най-големите зърнопроизводители в Черноморския басейн, където е и нашата страна. Според стопаните, ако настъпи промяна, то това ще бъде в края на януари и през февруари догодина, когато по традиция има раздвижване на търговията със зърнени култури на международните борси.

Бензинът се срина под 2 лв.
в. Новинар

И на световните пазари, и у нас горивата счупиха всички рекорди по спад.

Цените по родните бензиностанции се сринаха под 2 лв. за литър. В големите вериги в София масовият А95 струва 1,97 лв. за литър, а обикновеният дизел – 1,98 лв. за литър, показа проверка на „Новинар”.

Най-евтино е горивото във Варна. Справка във fuelo.net сочи, че А95 може да се намери за 1,73 - 1,77 лв. за литър в морската столица. В Кърджали пък цената е 1,78 лв.

Във Варна, Кърджали и Пловдив горивото регистрира най-голям спад. В морската столица бензинът е надолу с почти 5 стотинки. В София цената също е много по-ниска от обикновено, въпреки че в листата по най-драстичен спад е на 14-а позиция.

Стив Ханке: БГ банките са в по-добро състояние от преди фалита на КТБ
в. Новинар

Българските банки са в по-добро състояние, отколкото преди кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това обяви пред БНР американският икономист Стив Ханке. По думите му сега у нас има много по-сериозен надзор над банковите институции.

Именно това е причината и те да станат много по-внимателни при отпускането на различни кредити и да преценяват доколко получателите могат да ги обезпечат.

Според Ханке кредитирането у нас в момента се свива. Всичко това е заради КТБ.

"Аз направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние", обясни той. Ханке прогнозира през 2016 година обединение на банки у нас.

Икономистът коментира и кризата в Гърция. Той е убеден, че тя може и да има положителен ефект върху България. Според него много инвеститори обмислят варианта да преместят бизнеса си от Гърция у нас.

5,5 млн. касови бележки регистрирани за играта на НАП
в. Новинар

Близо 5,5 милиона касови бележки са регистрирани за играта на НАП досега.

Това стана ясно от думите на Иванина Миринска от приходната агенция. Вчера бе изтеглен и вторият победител, който ще получи смартфон. Печелившият се оказа момиче, родено през 1991 година от Русе. Регистрираната касова бележка, която донесе награда, бе на стойност 1,70 лева.

Целта на кампанията на НАП е гражданите да се насърчат са изискват фискални бонове от продавачите. Голямата награда е лек автомобил, която ще бъде изтеглена едва догодина по Коледа. Дотогава от НАП всяка седмица ще дават смартфон, а всеки месец – 40-инчов 3D телевизор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още