IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 декември

07:45 | 21.12.15 г.
Преглед на печата за 21 декември

Годишното производство на ядки и сушени плодове е 150 млн. лева

В. Сapital daily

Продажбите на ядки и сушени плодове, произведени в България за 2014 г., са за почти 147 млн. лева. Делът на износа от тази сума е 35%. Основните групи в категорията са четири - фъстъци, черупкови плодове и други семена и ядки, сушено грозде, други сушени плодове и смеси от тях. С най-голяма тежест са черупковите плодове, което включва и слънчогледовите семки. Продажбите им в стойност през миналата година са за 116 млн. лева (80% дял в категорията). На черупковите плодове се падат 80% от приходите от износ в категорията общо. На второ място и като обем, и като стойност се нареждат фъстъците. Те са донесли на своите производители приходи от 18.5 млн. лева през 2014 г., като износът е едва 13% от количествата. Единствено сушените плодове и смесите от тях (включително и миксовете с ядки) имат ръст в стойност през миналата година от 8.6%. При тях износът нараства с 30%, като на него се падат 72% от оборотите в сегмента. 

Продажбите на производителите от топ 25 са почти 137 млн. лева, или 93% от оборота в цялата категория. Шест от компаниите имат приходи от продажби на ядки и сушени плодове от над 10 млн. лева всяка.

Руснаци пак купуват имоти край морето

в. Стандарт

Руснаците отново търсят имоти по родното Черноморие. 2016 г. ще бъде период на възстановяване на руската активност на имотния пазар в България, прогнозират от строително-инвестиционната компания Green Life Property Development. "Българският пазар на жилища "втори дом" е пряко свързан с международната обстановка и със ситуацията в рускоговорящите страни. Обезценената рубла и общото усещане за несигурност в Русия бяха истинско предизвикателство в началото на 2015 г. Днес виждаме завръщане на руснаците и очакваме по-активна 2016 г., поне от страна на тези наши клиенти". Това каза изпълнителният директор на компанията Теофил Петров. Ограниченията спрямо руснаците за пътуване в Турция допълнително ще засилят българския пазар, тъй като той ще остане практически без сериозна алтернатива, категоричен е Петров.

Пациенти прибягват до нелегален внос на лекарство

в. Стандарт

Препаратът „Ривотрил" е иззет от българския пазар. Нелегалният внос на медикамента е единственият изход за хиляди пациенти в страната, пише руският сайт People&Countries, цитиран от "Фокус". Вече година лекарството не се продава в аптеките в България, а неговата цена на „черния пазар" се е повишила рязко.
Най-често тези, на които лекарството е необходимо прибягват към помощта на хора, пътуващи в Сърбия, но не всички успяват да се сдобият с медикамента. В Сърбия лекарството се продава в аптеките също по рецепта, която на свой ред се издава от личния лекар , след предписание от невролог. На практика обаче някои аптеки в Сърбия продават лекарството и без рецепта. Лесният достъп до препарата в Сърбия и нуждата на пациентите в България оказват положително величие върху развитието на така наречения „черен пазар".

Първи ще се плащат най-старите задължения към общината

в. Сега

От 2016 г. гражданите с просрочени задължения към общините ще трябва да покрият първо тях, за да могат да платят и редовните си вноски за местни данъци и такси. Те няма да могат да избират какво да платят при наличие на старо задължение, какъвто е редът и за плащане на националните данъци и осигуровките. Това следва от приети без шум промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Очаква се текстовете да доведат до повишаване на събираемостта на данъци и такси, която в отделни общини е на критично ниски нива. Промяната в ДОПК е прокарана на второ четене по предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. На заседание на бюджетната комисия Стоянова каза само, че това е искане на сдружението на общините, но дебат нямаше.

Пенсиониралите се полицаи и военни се увеличават с 30%

в. Сега

Излезлите в пенсия през тази година военни и полицаи поставят рекорд за втора поредна година. Заради несигурността по условията за пенсиониране и заради въведената от 2016 г. минимална възраст служителите от сектор "Сигурност" бързат да излязат в пенсия. За тази година новите пенсионери сред тези служители са се увеличили с 30%, след като и миналата година бе отбелязан рекорден брой напуснали системата. Пореден рекорд се отбелязва и при всички излезли в пенсия - за първи път от 2012 г. те минаха 100 хил. души.

Според данните на Националния осигурителен институт през 2015 г. в пенсия от сектор "Сигурност" излизат 3312 души, което е с близо 30 на сто повече от 2014 г. От НОИ обясняват този ръст за втора поредна година с несигурността по условията за пенсиониране на военните и полицаите. Въпреки че от януари за тях влиза изискването да са навършили поне 52 г. и 10 месеца, за да излязат в пенсия, за служителите, които изпълнят условията за пенсия за тази година, ще има гратисен период. Това означава, че всеки полицай или военен ще може да се пенсионира до края на 2018 г. без възраст, ако до края на тази година има 27 г. стаж, от които 2/3 специализиран.

Еднодневните трудови договори надминаха 80 000

в. Сега

80 948 са еднодневните трудови договори, които бяха въведени в средата на лятото за прибиране на реколтата. Статистиката на социалното министерство сочи, че те са използвани най-вече при обработването на лозя, а също и при бране на малини, картофи и някои видове овошки. Това се разбира от писмен отговор на вицепремиера Ивайло Калфин на депутатски въпрос от Ралица Ангелова (ГЕРБ). Най-слабо е при традиционни зеленчуци като домати и краставици. Най-много договори са сключвани в областите Пловдив, Бургас, Стара Загора, Сливен, Пазарджик, най-малко - във Велико Търново и София област. В София град контрактите са едва 30. Очакванията бяха за 80 000-100 000 договора, като от социалното министерство неколкократно изразяваха съжаление, че нововъведението влезе в сила при вече прибрана наполовина реколта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още