IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 декември

07:49 | 17.12.15 г.
Преглед на печата за 17 декември

Веригата "Сити клиник" инвестира 35 млн. евро в онкоболница в София

в. Капитал Daily

Преди година и една от най-големите вериги частни лечебни заведения - "Сити клиник", заложи в плана си да построи първата частна онкологична болница в София и да я оборудва с апаратура, заради която до момента българските пациенти пътуват за лечение в чужбина.

Новата болница в София вече е готова и в нея са инвестирани 35 млн. евро, като част от тях са банков кредит и съфинансиране от фонда за дялови инвестиции Empower Capital. През първата година от дейността си клиниката очаква около 25-30 млн. лв. приходи, включително и лекарствата за химиотерапия, които плаща здравната каса. Това ще удвои досегашните приходи на дружеството от 24.1 млн. лв. през 2014 г. Групата планира да се превърне в най-голямата верига болници в България, като през тази и следващата година инвестира общо 200 млн. лв. в покупка на лечебни заведения извън София, новата онкоклиника и откриване на многопрофилна болница във Варна.

Здравната каса реши да не спазва наредбата за цените на лекарствата

в. Капитал Daily

Здравната каса избра между недоволството на хилядите пациенти, които трябваше да сменят лекарствата си около Коледа, и неспазването на закона. Изборът й е да не спазва постановлението на правителството, с което е издадена наредба за цените на лекарствата. Причината е, че здравното министерство пусна несъстоятелен документ и по настояване на пациентите и Българския фармацевтичен съюз реши да го поправи. В съобщение до медиите здравното министерство оповести, че е постигната договореност с фармацевтичния съюз текстът да действа от февруари. Договореността обаче не отменя наредбата, която влиза в сила на 16 декември. Така здравната каса пусна писма до районните каси, в които им казва, че няма да спазват текста.

Става въпрос за конкретен текст, който засяга близо половин милион пациенти – потребители на 593 лекарства за най-често срещаните заболявания – високо кръвно, диабет и др.

Парламентът е прокарал тихомълком най-скандалните промени за ДДС

в. Сега

Фирмите все пак ще плащат ДДС върху фирмените активи, ако започнат да ги ползват и за лични нужди. Данъкът ще се плаща независимо от стойността и вида на стоката и услугата, т.е. ще се събира и за най-тривиални вещи като мобилна и офис техника. Това е най-тежкият режим за облагане спрямо обмисляните до момента, които уж бяха отхвърлени от депутатите. Това става ясно от публикуван за обществено обсъждане правилник за прилагането на закона за ДДС. От правилника и прегледа на окончателно одобрения вариант на закона става ясно, че данъкът изобщо не е отменен, а от него е отпаднала само най-скандалната част - подаването на декларации пред НАП за точно определени активи.

Парламентът е отменил най-шумно обсъжданите текстове, но е уредил други детайли за събирането на данъка. При покупка на стока фирмите имат право да си възстановят ДДС. Според новите правила, от момента, в който стоките започнат да се ползват и за лични нужди, компанията трябва да започне да връща пропорционално на дела на ползването ДДС в бюджета.

Спират ароматните цигари от 2017 г.

в. Стандарт

От 20 май 2017 г. няма да се продават ароматни цигари. Това предвиждат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които вчера бяха приети от Министерски съвет. С промените се цели постигане на съответствие на националното законодателство с правото на ЕС в областта на производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия. Ще бъде забранена продажбата на тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи добавки, които създават погрешно впечатление за потребителите.

Тези изисквания ще важат и за съставните части на тютюневите изделия, като филтри, хартия, капсули или други елементи. Предвидена е възможност ароматните цигари, които са заявени и ще бъдат произведени до 20 май 2016 г. да могат да се продават до 20 май 2017 г.

11 млн. евро за еко и туристически проекти между България и Турция

в. Стандарт

11 млн.евро ще бъдат финансирани общи проекти между България и Турция в сферата на опазването на околната среда и развитието на туризма в пограничните райони в следващите три години. Финансирането е по линия на новата Програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция "ИНТЕРРЕГ 2014 – 2020".
Сумата е за първите три години от действие на Програмата - от 2015 до 2017 година, и е разпределена по равно между двете основни оси - Опазване на околната среда и Развитието на устойчив туризъм.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още