IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 декември

07:49 | 16.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 16 декември

Държавата закрива митница Свиленград заради корупция
В. Капитал Daily

Митница Свиленград ще бъде закрита в средата на януари. Поне това иска Министерството на финансите чрез промени в устройствения правилник на Агенция "Митници", публикуван за обществено обсъждане. В мотивите е записано, че предложението е свързано с "необходимостта от оптимизиране работата на Агенция "Митници" и предприемане на ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи корупционни практики". Пропускателният пункт Капитан Андреево ще продължи да работи и да обслужва потока от Турция.

Кабинетът ще довърши "Хемус" въпреки двойната цена и липсата на финансиране
В. Сега

Магистрала "Хемус" след Ябланица ще бъде довършена, въпреки че строителите предложиха двойно по-висока цена от предвидената от кабинета. Това стана ясно, след като Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви резултатите от търга за продължението на част от трасето. Процедурата приключи безпрецедентно бързо, а парадоксалното е, че дори няма осигурено финансиране. Затова парламентът ще се събере специално, за да даде мандат на кабинета за строителството и финансирането на магистралата.

Киноиндустрията е на път да получи данъчни бонуси
В. Сега

Данъчни бонуси може да получат фирмите, които се занимават с производството на филми и съпътстващите дейности. Целта е техните обороти да нараснат със 70% и това да доведе до повече приходи в хазната, съобщи зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Вчера тя участва в конференция на Българската агенция за инвестиции, свързана с рекламирането на България като топ дестинация за вложения. От подобно облекчение обаче у нас ще се възползва основно една компания - "Ню Бояна филм", която от години настоява за това.

1/4 от българите нямат пари за Коледа
В. Стандарт

Близо 1/4 от хората в България няма да могат да отделят почти никакви пари за празниците. Това сочи анализ на Конфедерацията на труда "Подкрепа", цитиран от БНР. Над 1/10 ще могат да похарчат едва по около 20 лева, сочи проучването. Около 60 % от анкетираните са посочили, че могат да отделят между 20 и 100 лева за Коледа, а само 15% биха похарчили над 100 лева на човек. Средно за семейство за коледната трапеза ще е около 100 лева, допълни Валери Апостолов, съветник на КТ "Подкрепа".

НОИ ще ни изплаща паричните обезщетения за 10 дни
В. Новинар

Срокът за изплащане на парични обезщетения ще бъде съкратен с пет дни. Това съобщиха от Националния осигурителен институт. Промяната предстои да бъде въведена от средата на следващата година, а след приемането й най-много до 10 дни ще се очаква изплащане на парите в зависимост от постъпването на документите в НОИ. До 30 юни обаче обезщетенията ще се изплащат в срок до 15 работни дни, обясни Даниела Асенова, директор на дирекция „Осигуряване и краткосрочни плащания” към института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още