IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 декември

07:49 | 11.12.15 г.
Преглед на печата за 11 декември

Правителството ще прекрати концесиите за плажовете в Несебър и Слънчев бряг

в. Капитал Daily

Регионалното министерство е предложило на Министерски съвет да развали договорите за концесиите на морски плажове Слънчев бряг - север и Несебър - юг, заради системни нарушения. Това съобщиха от МРРБ след запитване на "Капитал". Проекторешенията в момента се съгласуват с другите министерства и ще влезнат в дневния ред на правителственото заседание следващата седмица.

Концесионер на Слънчев бряг - север от 2002 г. насам е пловдивското дружество "Сънинвест". Фирмата е на шест юридически лица и едно физическо. Повечето са собственици на хотели и заведения в Слънчев бряг и в други черноморски курорти – например Сава Чоролеев, мажоритарен собственик на захарния завод "Победа" в Бургас и собственик на казино в Слънчев бряг; бизнесмените и хотелиери Ветко Арабаджиев и Румен Чандъров; "Елеонора транс" - компания с участието на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Сред акционерите са и пловдивчаните Петко Кисьов и Ангел Палийски. Палийски е един от собствениците на хотел Bellevue в Слънчев бряг и е в управлението на ПФК "Ботев".

Цацаров атакува правото на адвокати да проверяват магистрати

в. Сега

Главният прокурор Сотир Цацаров атакува пред Конституционния съд правото на адвокатските съвети да проверяват магистрати "в случаи на неоказано дължимо уважение и съдействие" и дори да им искат образуване на дисциплинарки. Той внесе и специално искане за отмяна на няколко разпоредби от Закона за адвокатурата (ЗА) и за обявяването им за противоконституционни.

Става дума за текстове от ЗА, предвидени за случаи, в които на "адвокат или адвокат от Европейския съюз при или по повод упражняване на професията не е оказано дължимото уважение и съдействие". Тогава адвокатският съвет по искане на съответния адвокат или по свой почин оправомощава един от членовете на колегията да извърши проверка по случая заедно с представител на съда, органа на досъдебното производство, административния орган или служба. Ако съответните органи не излъчат човек, то тогава законът дава възможност на адвокатите дори сами да направят проверката.

Москов иска помощ от ЕК за ваксините

в. Сега

Здравният министър Петър Москов призова еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис да инициира дебати за осигуряването на задължителните ваксини на общоевропейско ниво, съобщиха от МЗ след среща между двамата. Андрюкайтис е на официално посещение в България.

Москов запозна еврокомисаря с огромните проблеми, които страната ни среща по отношение на гарантирането на имунизационния си календар. В специално писмо до българското министерство Румъния сподели, че има сходни проблеми и предлага да се търсят общи решения, обясни още Москов. Според него обаче е невъзможно двете държави да се справят сами.

Данъчни пред мандри и колбасарски заводи

в. Стандарт

Данъчни застанаха на входа и изхода на мандри и месокомбинати за да засилят контрола върху произвежданите в страната храни. Списъкът на контролните пунктове, на които служители от звеното "Фискален контрол" на НАП проверяват преминаващите камиони, е допълнен с 41 обекта. Досега екипите на НАП стояха на 99 обекта за контрол - гранични пунктове, летища, борси и тържища, складове и хладилни бази в цялата страна, както и седем месокомбината и кланици. По този начин в контрола попадаше почти целия внос на хранителни стоки.

Сега проверките се разширяват като в обхвата им попадат редица родни производители на месо, сирене, кашкавал и брашно както и системата от складове и хладилни бази за дистрибуцията им в страната. В списъка например се добавят четири големи месокомбината - КФМ - Благоевград, "Меско" - Петрич, "Тандем" - София, "Колбасо" - с. Батановци, община Перник, както и бази на "Сами М" в Перник и "Пирин Мес" в Разлог, месопреработвателно предприятие в с Горна Малина, рибно тържище "Фишленд" в Бургас, три мандри и бази на търговски вериги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още