IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 ноември

08:48 | 25.11.15 г.
Преглед на печата за 25 ноември

Основателите на "Винпром Пещера" купуват столичния Hilton
в. Капитал Daily

Пловдивската компания за недвижими имоти "Галакси инвестмънт груп", която е собственост на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров, иска да купи столичния хотел Hilton. Това става ясно от подадено пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за разрешение на сделката.

Преди две години петзвездният хотел беше придобит от Спас Русев, но от миналата година се води собственост на регистрираната в Лихтенщайн "Расасо анщалт" през българско дружество. Сделката съвпада по време с придобиването на Русев на значително по-голям актив - БТК. Цената на хотела не се съобщава, като от купувача коментират само, че ще финансират покупката с банкови заеми. Промяната не е изненадваща, тъй като още при предходната покупка на Hilton Русев ползва финансиране от дружеството на Щерев и Петров.

Над 30% от българите живеят в дом без канализация
в. Сега

Една трета от българите не са свързани към канализационна система за мръсните води. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, според когото 32% от населението е без канализация.

"Ангажиментът да се присъединят към системата и да изградят довеждащите тръби до шахтата е на самите собственици на жилищните сгради. Държавата или общината като инвеститор прокарва канализацията от пречиствателното съоръжение до шахтата", обясни Нанков. В резултат доста от пречиствателните станции за отпадни води, които се строят и пускат в експлоатация в момента, остават с неизползван капацитет. Например при разчет съоръжението да обслужва селище с 40 хил. души, реално то е нерентабилно, защото се пречиствали водите на едва 10 хил. жители. Това води и до сериозен проблем с високите експлоатационни разходи, а оттам и до финансови проблеми за ВиК операторите. В някои случаи ситуацията налага да се вдигне цената на питейната вода, за да се покрият разходите на местното дружество. Това пък е в противоречие с наложения праг на поносимост при цената на водата.

Парламентът освободи малка част от фирмите от независим финансов одит
в. Сега

Голяма част от фирмите в България ще могат да се възползват от серия от административни облекчения в новия закон за счетоводството. Парламентът вчера прие текстовете на второ четене почти без дебат, въпреки че законът се отнася за всички фирми в България.
Изискването за извършване на задължителен независим одит на финансовите отчети бе сред малкото коментирани и оспорвани текстове от закона. Нова директива на ЕС позволява на държавите членки да премахнат проверките за малките предприятия с аргумента, че това е прекомерна административна тежест.

Под малки предприятия ЕС разбира фирми, които не надхвърлят два от общо три прага - балансова стойност на активите към края на годината в размер на 4 млн. евро, нетен оборот от 8 млн. евро и среден брой на служителите от 50 души. България приема същите прагове, но няма да се възползва от възможността да освободи от одит всички малки фирми, защото извън тях остават само 100 компании. Единствено те покриват критериите за средни и големи предприятия и така одитът на практика би изчезнал почти напълно. Вместо това се въвеждат междинни прагове - 2 млн. лв. активи, 4 млн. лв. нетни приходи от продажби, персонал от 50 души.

Разпределят публично делото за КТБ
в. Стандарт

Делото за фалиралата Корпоративна търговска банка ще бъде разпределено публично на съдебен състав от Върховния касационен съд. При върховните магистрати вече са входирани частни жалби от най-големите акционери на банката - "Бромак" и "Бългериън Акуизшън Къмпани", както и от бившите изпълнителни директори, които се легитимират като представляващи КТБ, съобщиха от съда. Всички те оспорват онези части от решението на Софийския апелативен съд от 3 юли, с които въззивните им жалби са оставени без разглеждане.

Каним китайския бизнес в "София Тех Парк" и Пловдив
в. Стандарт

България кани китайските компании да инвестират в българските индустриални паркове. Това стана ясно по време на Петия икономически форум Китай и страните от Централна и Източна Европа в град Суджоу. Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на Инициативата 16+1, в която участва премиерът Бойко Борисов. Борисов, който води голяма българска делегация, коментира, че днешните икономически реалности обуславят задълбочаването на диалога между Европа и Китай.Копирано от standartnews.com

Заведения бомби цъкат и у нас
в. Новинар

Две изключително опасни заведения, подобни на трагично известното в Букурещ, цъкат и у нас. Това заявиха пред "Новинар" от главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Единият от обектите е в София, а другият в Казанлък. При тях е установено, че се използва газ пропан-бутан в помещение, което е под нивото на околния терен.

Заради изключително опасното боравене с горивото се очаква заведенията да бъдат затворени, докато не създадат специални помещения за бутилките с пропан-бутан. В други 124 дискотеки и ресторанти има различни нередности, свързани с пожарната безопасност.

Подписваме за интерконектора с Гърция на 10 декември
в. Новинар

На 10 декември в София ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на събранието на енергийните министри в рамките на срещата на върха на Атлантическия съвет в Истанбул.

Специалният пратеник и координатор по международните енергийни въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хохстейн даде висока оценка за напредъка на българското правителство по реализацията на интерконектора с Гърция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още