IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 ноември

08:34 | 21.11.15 г.
Преглед на печата за 21 ноември

България е едва 23-та в ЕС по развитие на транспорта
В. Сега

България продължава да е сред последните държави в класацията на Европейския съюз (ЕС) по развитието на транспорта. Страната ни се нарежда едва на 23-то място от 28-те държави в общността, сочат данните на еврокомисията от информационното табло за транспорта, разпространени вчера. Въпреки европейското финансиране, което България получава за транспортната инфраструктура, инвестициите продължават да са недостатъчни.

С учебниците за първи и пети клас се задава хаос догодина
В. Сега

Кратките законови срокове за изготвяне на нови учебници за 1-ви и 5-и клас и бавното приемане на новите учебни планове и програми са на път да създадат хаос, особено през лятото, когато се очертава учителите да оценяват по десетки комплекти на седмица. За това предупредиха учители и издатели пред "Сега". Според новия училищен закон децата, които на 1 септември 2016 г. постъпват в 1-ви и в 5-и клас, трябва да учат по нови учебници. За да станат те факт, просветното министерство първо трябва да одобри нови образователни стандарти - за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците, въз основа на които да приеме и нови учебни програми.

Режат срока за жалби до Страсбург
В. Стандарт

Срокът, в който българските граждани могат да подават жалби до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, се съкращава от 6 на 4 месеца. Това решиха депутатите вчера, ратифицирайки Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Промените бяха приети със 112 гласа "за", 4 "против" и 17 "въздържали се". Дискусията започна спокойно, но бързо прерасна в бурен спор. "Учудващ е фактът как Европа започва непрекъснато да ограничава правата на човека", скочи депутатът от ПФ Юлиан Ангелов, според когото по-краткият срок ощетявал гражданите.

Руснаците искат на къмпинги и вино у нас
В. Стандарт

Морето ни вече не е най-интересно за руските туристи. Те искат да разглеждат исторически и природни забележителности, манастири и паметници, свързани с подвига на руски воини в България. "Нужни са и по-атрактивни пакети, разнообразни програми, включване на винен туризъм", обясни Сергей Лукянчук, генерален консул на Руската федерация във Варна по време на кръгла маса, организирана от Министерството на туризма.

София строи аквапарк в „Зона Б5”
В. Новинар

Мечтата на децата в София най-после ще се сбъдне и столицата ще има свой аквапарк. Той ще бъде изграден в „Зона Б5” в непосредствена близост до парк „Възраждане”, който в момента се строи на 500 метра от мола на бул. „Александър Стамболийски”. На мястото, където ще се намира аквапаркът, има находище на минерална вода, което ще се използва. Проектирането на водния атракцион ще започне от 2016 година, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която провери докъде е стигнала работата по изграждането на парк „Възраждане”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още