IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 ноември

07:43 | 18.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 18 ноември

Продават БТК на търг в четвъртък
В. Стандарт

В четвъртък ще стане ясен новият собственик на БТК. Тогава ще бъдат отворени ценовите оферти на кандидатите. "Този, който даде най-висока цена, ще стане собственик на 100% от акциите на БТК. А реалната пазарна цена на телекома ще е тази, която предложат кандидат-купувачите в търга". Това заяви пред БНТ Милен Велчев, главен изпълнителен директор на VTB Capital АД.

Пускат още 2 г. аванта на офшорките с ниви
В. Стандарт

Да се отложи с 2 години въвеждането на глоби за офшорни дружества, които притежават ниви у нас, изненадващо гласуваха депутатите от комисията по земеделието и храните в парламента. Според сега действащия закон за собствеността и ползването на земеделска земя, в България нямат право да притежават земеделска земя компании с офшорни акционери, както и дружества, регистрирани извън ЕС. От 1 октомври офшорните дружества, които не са се освободили от притежаваната у нас земеделска земя, вече подлежат на глоба от 100 лв. за всеки декар. Ако минат 3 месеца и нарушението продължава, санкцията скача тройно, или по 300 лв./дка.

България рязко смени позицията си за бежанците
В. Сега

България направи рязък завой от досегашната си позиция за бежанския проблем и ситуацията в Сирия. След заседанието на Съвета за външни работи в Брюксел външният министър Даниел Митов се обяви категорично срещу квотно разпределение на имигрантите. На същото мнение са и Румъния, Дания, Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Не е ясно дали позицията на Митов е съгласувана с правителството. Вчера премиерът Бойко Борисов не отговори на този въпрос на "Сега", а според източници от Министерския съвет въпросът ще бъде обсъден днес на оперативно заседание на правителството.

Частните социални услуги могат да бъдат напълно блокирани
В. Сега

Частните центрове за деца и възрастни с увреждания, за настаняване от семеен тип, домове за стари хора и др. ще бъдат изправени пред дилемата да въведат такси за потребителите си или доброволно да прехвърлят собствеността си на общините. Работата им ще бъде напълно блокирана, а частната инициатива ограничена. За тази опасност алармират 13 неправителствени организации. Те смятат, че предложенията на социалното министерство за промени в закона за социалното подпомагане ще блокират всички социални услуги, предоставени от частни доставчици. Измененията бяха одобрени без възражения на първо четене от депутатите.

Държавата отново пречи на фонда за лечение на деца
В. Капитал Daily

Откакто е създаден, фондът за лечение на деца работи трудно. Първо мина през години на изключително лошо управление, което връщаше средства в бюджета, докато умираха деца. После за кратко се стабилизира, но екипът на здравното министерство - без значение кое правителство е на власт, започна да му създава административни проблеми - от лимити на отпусканите средства, през бюрократични спънки, до чести проверки на дейността. А от фонда зависи много - това е структурата, която подпомага родителите на тежко болни деца в търсенето на подходящо лечение и го финансира, когато то не може да се извърши в България или не се поема от здравната каса.

Магистрала „Черно море” може да се строи на концесия
В. Новинар

Магистрала „Черно море” може да бъде дадена на концесия. Друг вариант е за изграждането да се разчита на публично-частно партньорство. Зам.-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов разкри, че в момента се обмисля на кой от вариантите да се заложи. Други четири обекта от републиканската пътна мрежа също вероятно ще бъдат отдадени на концесия. Причината е, че за тях няма държавно или еврофинансиране. Магистрала "Черно море" трябва да свързва градовете Варна и Бургас. Общата дължина на участъка е 103 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още