IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 ноември

07:47 | 10.11.15 г.
Преглед на печата за 10 ноември

Металургията остава под предкризисните нива
В. Капитал Daily

Големият спад в металургичното производство в България след началото на глобалната криза през 2008 г. все още не е преодолян. Докато цветната металургия като цяло отчита леко увеличение през последните 2-3 години, проблемите в стоманодобива продължават и до днес. Това показват данните на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), които бяха обявени на професионалния им празник. През 2014 г. българската икономика отбеляза лек ръст от около 2%, но това не се дължи на промишленото производство, което намалява с над половин милиард лева. Само производството на метали е спаднало със 127 млн. лв.

И действието, и бездействието в МВР ще струват десетки милиони
В. Сега

Чиновниците в МВР може да се пенсионират с шест вместо досегашните 20 заплати, но за целта ще трябва да бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Това обаче ще струва на министерството десетки милиони обезщетения сега. Такава е идеята на вътрешното министерство за справяне със ситуацията, научи "Сега" от свои източници. Въпросът е, че министерството не разполага с необходимите пари. В момента в МВР има малко над 4000 души, които изпълняват административни длъжности, но се ползват от пълните привилегии на полицаите, които са на улицата. Заетите в администрацията може да бъдат преназначени, но преди това трябва да им се изплатят 20 заплати.

България живее на кредит от 24 октомври
В. Стандарт

На 24-и октомври българската държава е изхарчила приходите, които е планирала за 2015 г., и вече живее на кредит, съобщи в. "Фигаро". Днес към нас ще се присъедини и Франция, която е изразходвала своите приходи в размер на 390 милиарда евро и така ще утежни дълга си от 2 трилиона и 100 милиарда евро. Изчислението са направени от икономическия институт "Молинари", който е френско-белгийски "мозъчен тръст". Той сравнил финансовото състояние на 28-те държави от ЕС и стигнал до извода, че най-закъсващи сред длъжниците са България и още четири държави.

Петролът сваля цената на газа от януари
В. Стандарт

Природният газ ще запази цената си през първото тримесечие на 2016 г. или леко ще поевтинее. Това коментира изпълнителният директор "Булгаргаз" Петьо Иванов. Нашата прогноза e от 1 януари да няма повишение на сегашната цена от 415,20 лв. за 1000 куб. метра газ, заяви Иванов.  А ако има някакво движение, предполагам, че то няма да е нагоре, допълни той и се мотивира с падането на цената на петрола, която е съставна част от формулата за определянето на цената на газа. Проблемът е, че в същото време се забелязва и повишаване на цената на долара спрямо лева, продължи Иванов.

Първи сме в Европа по износ на билки
В. Новинар

България е на първо място в Европа и на четвърто в света по износ на билки. Всяка година от страната ни излизат над 12 000 тона от лечебните растения, които у нас са в изобилие.Това стана ясно на фестивала на билките, който се проведе в Пловдив. „Заемаме челно място, защото по нашите географски ширини има много голямо разнообразие от лечебни растения, а и съдържанието на активни вещества в тях е с много високо качество“, обясни за „Новинар“ д-р Петър Димков. По думите му едни от най-разпространените билки са т. нар. трапезни. Това са мащерката, маточината, ментата и риганът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още