IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 31 октомври

08:40 | 31.10.15 г. 1
Преглед на печата за 31 октомври

Нови небостъргачи се издигат в София

в. Капитал Daily

Четири гигантски кули от по над 50 етажа, а по средата - лагуна. Инвестицията за 1 млрд. евро е на турската компания Garanti Koza. В миналото теренът представляваше завод за мотокари, а досегашният собственик на земята бе Кирил Домусчиев. Това е визитката на най-големия проект в сектора за недвижимите имоти в столицата, а и в България. В графата "най" попада и сделката за придобиване на самата земя, върху която ще се разгърне строителството. От втората половина на октомври тя е собственост на турската компания срещу 39 млн. евро. Новият шампион в класацията на топ проектите в имотния център не е първият заявен гигант на мястото бивш софийски завод. Преди кризата испанската компания "Риофиса" се готвеше да изгради 110-метрова кула върху терена на бившият жп завод. Литовската VP Group щеше да инвестира в градски строителен проект на мястото на завод "Балканкар 6-ти септември". И двата проекта не започнаха. С висок план бяха и братя Домусчиеви - основната сграда на терена на "Балканкар" трябваше да се извиси на 180 метра, но така и не започна да се строи.

Малките операции излизат от клиничните пътеки

в. Сега

От 1 април догодина здравната каса ще плаща за нов вид лечение в болниците - амбулаторна процедура. Тя ще замести част от сегашните клинични пътеки. За 2016 г. са предвидени 35 такива процедури, става ясно от наредбата за основния и допълнителния пакет лечение.

Идеята е, че част от процедурите не изискват непрекъснат престой в болница, за разлика от клиничните пътеки, за които е записано, че траят минимум 48 часа. Клиничните пътеки са по-скъпи, а липсата на хоспитализация намалява рисковете за физически и емоционален дискомфорт за пациентите, пише в мотивите на МЗ към наредбата.

Самите пътеки намаляват от 311 на 261. 3 пътеки ще са изцяло в допълнителния пакет - за роботизирана гинекологична хирургия - т.нар. робот Да Винчи, за операция на кожни дефекти и за инконтиненция. 62 пътеки ще са и в основния, и в допълнителния пакет, т.е. спешните и тежките случаи, съмненията за рак и децата няма да чакат.

Джихадистите се обогатили с $1,5 милиарда от грабеж на банки и петрол

в. Новинар

Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) се е обогатила с 1,5 млрд. долара от ограбване на банки и търговия с петрол, заяви пред агенция „Спутник“ представител на Министерството на финансите на САЩ.

Освен това ИД получава стотици милиони долари от продажба на антики, отвличания на хора, търговия с органи и чуждестранни дарения.

В същото време екстремистката организация давала заплата по хиляда долара на месец на своите бойци, твърди агенцията.

Тази година САЩ създадоха група за за борба с финансирането на ИД, в която участват също Италия и Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Финанси виж още