IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 октомври

07:46 | 28.10.15 г.
Преглед на печата за 28 октомври

Към България вече гледат повече инвеститори
В. Капитал Daily

Рекордната инвестиционна активност по света засега не се пренася осезаемо в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и в България, като регионът изостава в сравнение с други развиващи се пазари. Сред факторите за това са все още изчаквателните позиции, които заемат инвеститорите от Европа и региона на фона на политическите несигурности, както и сравнително по-малкият размер на местните пазари, които по-трудно попадат в радара на големите глобални играчи. Раздвижване и оптимизъм в България обаче има, а ключовите съставки за привличането на инвеститорски интерес са добавената стойност и силните нишови решения.

Кабинетът ще похарчи близо 2 млрд. лв. за неясни цели
В. Сега

Проектобюджетът за 2016 г. е на път да счупи рекорда за най-неясно формирани разходи. Целият ръст на приходите догодина ще отиде за разплащане на ново строителство и за ремонти, като няма никаква яснота за какви точно обекти са заложени милиардите разходи. На фона на това заявените от коалиционните партньори приоритетни сектори като образование и национална сигурност бледнеят. Това показва прегледът на предложените от финансовото министерство параметри за догодина. Както "Сега" писа, със закона за новия бюджет държавата ще актуализира и бюджета за 2015 г. В новия вариант за тази година се допуска по-голям дефицит и по държавния, и по консолидирания бюджет.

Съдебната власт заплаши Горанов с улични протести
В. Сега

Безпрецедентен протест назрява в съдебната система заради предложената нова методика за формиране на заплатите там. Финансовият министър Владислав Горанов предлага възнагражденията на съдиите, следователите и прокурорите да не са обвързани с тези в публичната сфера, а размерът им да се решава всяка година с бюджета.

Плевнелиев: България е била и продължава да бъде индустриална сила
В. Стандарт

България е била и продължава да бъде индустриална сила, каза президентът Росен Плевнелиев, по време на тържествената програма по повод 70-годишнината на Технически университет-София. "Горд съм да дам този патронаж. Посетих любимия университет за първия учебен ден. Бях заедно с Вас, когато открихме модерната библиотека, както и когато показахме онези автомобили, които харчат по-малко от 2 литра на 100 км и светът се загледа в тях. Бях с Вас и когато мечтаехме за първата иновационна екосистема на България, която вече се случва", припомни Плевнелиев. "Ще бъда с Вас, оставам с Вас, като един от Вас.

Свързват София и Радомир с жп магистрала
В. Новинар

Железопътна магистрала ще свързва София, Перник и Радомир. Това съобщи ръководителят на звеното за изпълнение на проекта по модернизацията на жп трасето между трите града инж. Петър Генов. Той уточни, че ще се изградят три нови тунела – най-дългият ще е 4890 м. „Стойността на техническото проектиране на основното трасе е 6 600 000 лева без ДДС. Влаковете ще се движат при средна скорост от 160 км/ч”, обясни Генов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още